Ukrainska familjen lyckliga i Backe

BACKE (JT) Sedan snart två år tillbaka bor Mariana Mozheliuk, hennes man och två barn i Backe. Livet fortsätter i en lugn miljö borta från kriget i Ukraina. Föräldraparet har båda arbete, barnen går i skolan.
– Det är bra här, folk är snälla! Men, naturligtvis vill vi återvända till Ukraina, men det är farligt. Ryssarna attackerar hela tiden, och Ukraina behöver ha mer hjälp. Det är många som dör, säger Mariana Mozheliuk.

Publicerad

– Svenska språket är svårt, men det är bra att många förstår engelska! Försöker verkligen lära mig svenska och det blir bättre och lättare när jag arbetar. Frågan om att återvända är komplicerad. Min familj är här och vi har två barn, nio och fyra år. Jag saknar min mamma, hon bor i västra Ukraina nära Polen. Hon har varit här och hälsat på, och jag har sagt att hon kan komma hit, men hon vill vara i Ukraina, berättar Mariana Mozheliuk. 

Nästa varje dag blir det ett samtal med mamman i Ukraina. Nyheterna får hon via vänner på Facebook, där följer hon utvecklingen av kriget. Hennes man arbetar med skogsröjning och själv har hon fått möjlighet att arbeta på Älvgården i äldrevården. Marianas tidigare arbete var som lärare i geografi.

– Vi ville först inte lämna Ukraina, men vi fick en möjlighet, och då kände vi att vi måste åka med tanke på barnen. Här är det säkert. Jag saknar mitt hem, mina vänner, men det är bra här! Min äldsta dotter pratar bra svenska, den yngsta är lite blyg, säger Mariana.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS