Susanne Hansson (S).

Strömsunds kommunalråd kräver fler utbildningar på distans

STRÖMSUND (JT) ”Sverige måste sluta titta bort och börja göra” avslutar en debattartikel i Dagens Nyheter som Susanne Hansson, kommunalråd i Strömsund, undertecknat tillsammans med tre andra kommunalråd från Norrlands inland.

Publicerad

– Vi har jobbat i 25 år för att skapa förutsättningar för utbildningar i norr, men det finns ingen förståelse från riksnivå. Det blir ett djupt fel när universiteten och högskolorna, som finansieras med statliga medel, när vi som har behov av utbildningar får köpa uppdragsutbildningar som ges gratis på campus, säger Susanne Hansson. 

– Kompetensförsörjning är den allra viktigaste frågan för oss. Ska vi klara den gröna omställningen i Norrland behöver vi kompetens som också ger tillväxt och inflyttning. Vi har behov av utbildningar när det är svårt att rekrytera personal både inom privata och offentliga verksamheter, säger Susanne Hansson. 

De fyra skribenterna från Strömsund, Arjeplog, Lycksele och Sollefteå representerar presidiet i Akademi Norr, som i övrigt omfattar Arvidsjaur, Dorotea, Kramfors, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele. Debatten om kompetensförsörjning har pågått länge och får nu nytt bränsle när artikelförfattarna uppmanar till handling och strukturförändring ”som gagnar människor överallt, i ett land där vardagen ser helt annorlunda ut beroende på bostadsort.” 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS