Strömsund vill lägga budget med minus 19 miljoner

STRÖMSUND (JT) Underskottet i Strömsunds kommun kommer nästa år att landa på ett minus med 19 miljoner. Vid kommunfullmäktiges möte den 15 november läggs budgetförslaget på bordet för beslut.

Publicerad

Goda år med ett överskott som ligger i en resultatutjämningsreserv kan täcka hela underskottet. Orsakerna till underskottet kan förklaras med ett minskat skatteunderlag och mindre statsbidrag. I framtiden kommer inte heller den politiska organisationen undan utan åtgärder när kommunen måste spara. 

– Vi har för stor organisation i kommunen. Därför har vi tillsatt en utredning för ”Långsiktig strategisk planering” som ska vara klar nästa år. I den ingår att se hur den politiska organisationen ska se ut i framtiden och anpassas till en krympande befolkning. Tidigare har vi räknat med en befolkningsminskning med 100 personer, men i budgetförslaget räknar vi med en minskning med 225 personer. Skatten i vår kommun tillhör de högre skikten, vem vill då flytta hit? Om vi minskar den politiska organisationen med politiker och nämnder innebär det också mindre timmar för tjänstemännen. Hur ska vi anpassa oss till en krympande befolkning? Men, det tar tid att vidta åtgärder och ingenting kommer att ske förrän nästa mandatperiod, säger Mats Gärd, (c), kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Orsakerna till att vi lägger ett budgetförslag som hamnar på minus beror på minskande befolkning, ökade kostnader och inflation som gör att vi måste lägga en budget som hamnar på minus. Det ser allvarligt ut, säger Mats Gärd.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS