Susanne Hansson (S), kommunalråd.

Stålbad väntar Strömsund

STRÖMSUND (JT) Bostadsmarknaden är iskall, befolkningen i Strömsunds kommun minskar, verksamheterna går med ett minus, kompetens saknas på alla håll och kanter. Det är oroliga och bråda tider för kommunalrådet Susanne Hansson trots att underskottet minskat sedan prognosen som gjordes i april.

Publicerad

Det saknades då närmare 25 miljoner kronor, vilket avser allt som rör sig i kommunen. Efter prognosen i augusti redovisades ett minus på 10 miljoner. Besparingskraven kvarstår. 

 – Största bekymret är budgetunderskottet i socialförvaltningen med ett minus på 17,2 miljoner. Det är inom områdena vård, skola och omsorg som vi har de största utmaningarna, säger Susanne Hansson. 

– Vi kan se en besparing på 1,7 miljoner i samtliga verksamheter efter den senaste prognosen. Det är inte jättemycket, men inflationen, allt har blivit dyrare, det ser man ju bara på den egna hushållsekonomin. En anledning till underskottet är att statsbidragen inte har ökat i samma takt. Det är samma sak överallt. Det här är inte pengar som kan hämtas hem på kort sikt. Vi arbetar nu med en lokal utvecklingsstrategi som ska vara klar våren 2024. Det blir större prioriteringar, och detaljerna kommer i nämndernas arbete. Vi försöker hålla näsan över vattnet i nästa budget. Skolan är ett konkret exempel. Vi behöver använda det som sparats i ladorna. Det är något jag inte kan påverka, det är på nationell nivå som det tas beslut, säger Susanne Hansson.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS