Linda Jakobsson instruerar Melker Kjellgren från Strömsund.
Linda Jakobsson instruerar Melker Kjellgren från Strömsund.

Rusning till hälsocentralen i Backe när egenutrustning för blodtrycksmätning delades ut

BACKE (JT) Det blev fullt hus på Backe Hälsocentral när några av de 365 listade patienterna med för högt blodtryck skulle få en egen blodtrycksmanschett och mätapparat för att löpande kunna rapportera sina värden direkt till hälsocentralen.

Publicerad Senast uppdaterad

Regionen breddar nu verksamheten med s k egenmonitorering och det blir skarpt läge för länets egna 21 hälsocentraler efter en försöksperiod. Hur det blir med de privata hälsocentralernas deltagande har det inte fattats beslut om.

– Regionen satsar långsiktigt, och efter starten i Ragunda har vi sett vinster med att andelen med högt blodtryck minskar. Vi har också sett att behovet av inläggning av hjärtsviktspatienter på sjukhus har minskat med ungefär hälften, säger Anette Boije, projektledare Region Jämtland-Härjedalen.

Regionen märkte att kallelse till information genom 1177 inte gick fram, så det blev extra jobb med att ringa runt till alla. Det gjorde uppenbarligen susen och under en dag vid två tillfällen fick listade patienter på Backe Hälsocentral pröva och ta emot en blodtrycksmanschett. En app i mobiltelefonen och med parkoppling till mätapparaten registreras värdena, och informationen går till hälsocentralen där resultatet avläses.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS