Ung Reporter

I Kvitfjell tog Vile Noaksson hem hela två förstaplatser i klassen för pojkar mellan 15 och 16 år. Foto: Erik Noaksson

Östersundsbröder tar topp i telemark

ÖSTERSUND (JT) Bröderna Alvin (f.2005) och Vile (f.2007) Noaksson är aktiva i Östersund Telemark Club. De har bland annat varit i Österrike och åkt, samt var den elfte och tolfte februari i år på tävling i Kvitfjell i Norge där de båda gav ifrån sig mycket bra insatser.

Publicerad Senast uppdaterad

Telemark är en skidsport där man åker utför likt när man åker alpint, men utan parallellåkning och med fri häl likt man gör på längdskidor. Sporten utvecklades på 1800-talet i Telemark i Norge och utfördes då på turskidor, men har idag utvecklats och går att tävla i på flera olika sätt.

– Man känner sig fri på något sätt, säger Vile om varför han fastnat för sporten.

Alvin håller med och fyller i att han tycker att man känner sig närmare marken och att det är roligt med de mer utmanande svängarna i jämförelse med vanlig alpin åkning.

– Och så är det kul att sticka ut lite, skrattar han.

Eftersom det är relativt få som utövar det, tycker de båda också att det är extra kul att träffa andra telemarksåkare; även om de önskar att det vore kul om fler unga blev intresserade. Idag är Östersund Telemark Club den enda aktiva telemarksklubben och sedan den nyligen blivit en del av ÖFS (Östersund-Frösö Slalomklubb) är hoppet att fler ska hitta sporten. Alvin tror att det viktigaste för att värva nya medlemmar är att få mer uppmärksamhet i media.

– Det är ett bra umgänge; väldigt glatt och positivt, säger han.

Vile nickar instämmande och berättar att en av de roligaste saker han upplevt inom telemarken var när de deltog i ett träningsläger i Österrike – trots det kalla och blåsiga vädret

när det väl var dags för tävlingen som skulle avsluta veckan. I stället för att åka två åk som man normalt gör i sprint, körde de bara ett och Vile lyckades ta hem förstaplatsen i den nystartade ungdomsklassen.

– Så det var kul att göra något lite historiskt, säger han stolt och tycker dessutom att det var roligt att få testa på att åka i Alperna.

Också i den här månadens tävling i norska Kvitfjell vann han guld i båda de sprinttävlingarna han medverkade i.

– Det var lite oväntat, men det kändes som om jag fick bra åk och jag klarade hoppgränsen nästan alla gånger, berättar han.

Även Alvin är nöjd med den helgens insats. Det är hans första officiella sprinttävling om man inte räknar med den i Österrike som vädret ställde till det för. Bland åkarna i hans klass fanns det flera som låg på världscupsnivå.

– Jag lyckades komma på en 14:e plats båda dagarna, så jag är riktig nöjd över det faktiskt, säger han och menar att han kommit väldigt långt på den korta tiden han åkt.

Powered by Labrador CMS