
Så eldar du lagligt och säkert på Valborg
Nya regler att hålla koll på.
Under Valborgsmässoafton arrangeras ett stort antal majbrasor i hela landet. Samtidigt vet många inte hur en stor eld ska hanteras vilket varje år leder till ett stort antal utryckningar för landets räddningstjänster. Sedan februari 2025 gäller dessutom nya regler för eldning av trädgårdsavfall vilket gjort att det råder en osäkerhet kring vad som gäller på Valborg. Brandskyddsföreningen delar därför med sig av sina viktigaste tips inför årets majbrasor.
– De flesta tror att de kan hantera en eld eller en majbrasa, men ändå inträffar många bränder orsakade av just eldning utomhus – och när elden väl sprider sig kan det gå fort, speciellt om en gnista flyger i väg och hamnar i torrt fjolårsgräs. Många bränder skulle kunna undvikas om fler hade koll på vad man ska tänka på och följer våra tips, säger Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen.
Brandskyddsföreningens tips för säkrare majbrasor:
- Kontrollera vad som gäller i din kommunBesök kommunens hemsida för att kontrollera vad som gäller just där du bor. För majbrasor och annan eldning på allmän plats krävs också tillstånd från polisen.
- Bygg en säker brasaElda minst tio meter från byggnader och sådant som kan komma till skada och håll koll på vindriktningen. Se till att brasan är fri från plast, däck och övervintrande djur. Användande av brännbar vätska för att starta brasan bör göras med stor försiktighet. Vattna också en skyddszon på två meter kring den yta som ska brännas.
- Utrusta digHa en vattenslang redo i närheten av elden. Använd spadar eller krattor för att släcka mindre bränder, och ladda din mobiltelefon så att du kan ringa Räddningstjänsten.
- Håll kollSe till att personer med tillgång till släckutrustning håller elden under ständig uppsikt.
- Lämna inte elden för tidigtBevaka så länge det finns risk att elden kan sprida sig. Kontrollera noga att ingen glöd finns kvar. Vattendränk askhögen. Kontrollera platsen efter några timmar.
Ett annat viktigt tips är att ladda ner appen Brandrisk Ute där det går att ta del av den lokala brandriskprognosen och få mer information om säker eldning utomhus.
Kontrollera med kommunen vad som gäller avseende trädgårdsavfall– Grundregeln är att man enbart får elda trädgårdsavfall som grenar, stubbar och ris från den egna trädgården, Många kommuner tillåter eldning under utvalda veckor och vissa även på Valborg, men då får det inte vara en stor eld. Planerar du att elda trädgårdsavfall på din egen tomt eller ordna en majbrasa i privat regi, så bör du kontrollera på din kommuns webbsida vad som gäller för dig. Större allmänna majbrasor kräver tillstånd från polisen, säger Lars Brodin.
Camilla Carlsson, kommunikations- och marknadschef, brandskyddsföreningen