Anders Ljung, ordförande för Fors Företagareförening.

Ragunda kommun polisanmäler ordförande för företagareförening i Bispgården

BISPGÅRDEN (JT) Fors företagareförening lånade en nyckel och tog en inspektionsrunda inne på Järåskolan. Nu har deras ordförande polisanmälts för olaga intrång – av Ragunda kommun.
– Spontant tänker man på Putins tillvägagångssätt, säger en upprörd Anders Ljung, ordförande för företagareföreningen.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var i mitten av januari som företagareföreningen tog rundturen inne på skolan i Bispgården. Syftet var att utreda om den verkligen är i ett så dåligt skick som vissa tjänstemän och politiker vill göra gällande.

Deras slutsats var att den inte alls är i ett dåligt skick, och man arbetar nu för att skolan ska leva vidare. 

På tisdagen mötte man upp ledande politiker vid Järåskolan för att diskutera saken. 

Innan dess hade Anders Ljung fått reda på att han som ordförande för företagareföreningen har blivit anmäld för olaga intrång på skolan – av kommunen. 

– Det var ett tips jag fick innan mötet så jag var tvungen att ringa ansvariga på kommunen för att få det bekräftat senare på dagen. Först undrar man ju om de inte är riktigt kloka. Sedan reflekterar man vidare och kommer till insikt om att det här är jävligt allvarligt, säger Anders Ljung. 

Järåskolan.

Hur kom ni in på skolan? 

– Det finns nycklar till Järåskolan lite överallt på byn eftersom det är idrottsföreningar och andra som har hyrt in sig. Så vi lånade en nyckel och gick in. Rent formellt frågade vi inte någon om lov. Det stämmer. Men vi berättade och var transparenta kring att vi skulle göra det här, säger Anders Ljung. 

JT ringer upp säkerhetssamordnaren Lars Amrén, som är den som rent formellt har skrivit under polisanmälan. Han bekräftar att den är gjord.

– Ja, det stämmer.

Vad handlar det här om?

– Du ska nog inte prata med mig. Jag hänvisar till min chef Eva Nilsson.

Eva Nilsson (tidigare Norum) är chef på samhällsbyggnadsavdelningen. 

Eva Nilsson är samhällsbyggnadschef i Ragunda kommun.

Även hon bekräftar att det har gjorts en polisanmälan, men vill inte kommentera saken vidare. 

– Jag väljer att inte säga något mer. Vi har sammanställt uppgifter till polisen och hur de väljer att vidare får vi se. 

Anders Ljung är chockad över kommunens agerande.

– Spontant tänker man på Putins tillvägagångssätt. Vi har sedan ifjol försommar krävt att man ska titta på vad det kostar att renovera Järåskolan. Man gör ingenting. Istället så kommer en polisanmälan om olaga intrång. Det är helt otroligt egentligen, säger Ljung som tror att det har varit en politisk påtryckning bakom polisanmälan.

– Det är jag övertygad om. Det finns de som inte alls är nöjda med att vi är en företagareförening som inte sitter tyst och sväljer allt utan ligger på om det vi brinner för. 

Powered by Labrador CMS