Mikael Westin fick inte tillträda som nytt kommunalråd på torsdagskvällen.

Drama på fullmäktige i Ragunda – inget nytt kommunalråd valdes 

RAGUNDA (JT) Ny ordförande i kommunstyrelsen skulle väljas i Ragunda på torsdagskvällen. Så blev det inte. Lennart Raswill (C) drog tillbaka sitt beslut att hoppa av. Detta när det stod klart att valet skulle avgöras med lottning.

Publicerad Senast uppdaterad

Ragundas fullmäktige sammanträdde på Höggården utanför Stugun under torsdagen. Vid åttatiden var det dags att välja ny ordförande i kommunstyrelsen.

Elva av fullmäktiges ledamöter valde Anton Hammar (S) och elva ledamöter valde comebackande Mikael Westin (C). En ledamot röstade blankt. Vem vet vi inte eftersom röstningen inte skedde öppet.

Det innebar att lotten skulle få fälla avgörandet. 

Anton Hammar (S).

Men innan dess gick Lennart Raswill upp och sa att han drog tillbaka sin avsägelse av rollen som kommunstyrelsens ordförande. Detta på uppmaning av Mikael Westin. 

– Det här är inte som det ska vara. Nu står vi i status quo. För att vi ska kunna hantera det här på ett bra sätt, så bad jag honom dra tillbaka sin avsägelse. Nu vill vi backa tillbaka och ha en diskussion i vår alliansgrupp, sedan kommer jag att samtala med alla partier och jag kommer att börja med Socialdemokraterna. Det här är en ohållbar situation för Ragunda, sa Mikael Westin, som kallade kvällens drama för ett debacle.

Socialdemokraternas Anders Frimert opponerade sig mot förfarandet och menade att det för demokratin var viktigt att nytt kommunalråd skulle få väljas. 

Men eftersom Raswills avsägelse inte hade klubbats beslutade ordförande att godkänna Raswills tillbakadragande.

Anton Hammar (S) hade redan innan mötet förordat att Socialdemokraterna och Centerpartiet bildar en ny majoritet i kommunen, och sa att han "blev glad" när han hörde Westin tala. 

– Jag ser fram emot samtalen med Centerpartiet, sa Hammar.

Powered by Labrador CMS