Problembeskrivning utan problem
Om språktest i förskolan.
Jag reagerade när jag läste ledaren om språktest i Östersunds förskolor.
Det som förvånade mig mest var att hela argumentationen vilade på ett problem som utifrån min erfarenhet inte finns. Jag har själv inte mött någon förskolepersonal i Östersund som inte behärskar svenska språket, oavsett bakgrund. Tvärtom upplever jag förskolans personal som både språkligt kompetent och pedagogiskt kunnig.
I din ledare saknas det konkreta exempel eller data från Östersund som visar att personal inte kan svenska. Det är ett centralt problem med ledaren: den förutsätter ett problem utan att presentera fakta som bevisar dess existens lokalt.
Att i det läget föreslå språktest som en lösning känns både onödigt och orättvist. Det insinuerar att det finns ett omfattande problem, trots att inget tyder på det i vår kommun.
Du uttrycker besvikelse att Centerpartiet och Socialdemokraterna sagt nej till förslaget, men ingen analys görs av varför de styrande partierna sa nej. Det hade varit intressant att läsa.
Dessutom glider ledaren från ett lokalt förslag till svepande påståenden om Sveriges integrationspolitik i stort. Du nämner "godhetsrasism", getter på Lidingö och äldrevård vilket gör att den ursprungliga frågan förloras i ideologisk kritik. Det känns som att vissa exempel är valda mer för att väcka känslor än för att bidra med saklig analys. Ironin som används har en tydlig underton av förakt, snarare än eftertanke.
Språkkunskaper är givetvis viktiga både i förskolan och i andra yrken men innan vi inför tester och kontroller bör vi åtminstone fråga oss: finns det verkligen ett problem här?
Diskussion om kvalitet i förskolan är viktigt och ska föras men den ska byggas på verklighet och respekt – inte på fördomar eller symbolpolitik.
Gudrun Hansson