Ung Reporter

TV: Lyckat familjeläger för parasport

ÖSTERSUND(JT) Parasport Sverige jobbar just nu med ett eget projekt som fått namnet Tillsammans. Syftet är att stötta personer med intellektuella funktionsnedsättningar för att bli aktiva inom idrottsföreningarna. I helgen anordnade Parasport Sverige ett familjeläger här i Östersund. 18 föräldrar och 17 barn kom från hela landet för att delta.

Publicerad Senast uppdaterad

 – Det här är ett ypperligt sätt att få kontakt med andra familjer som har barn i målgruppen, för dig att skaffa vänner och för mig att träffa andra vuxna, säger Anna Johannesson och kollar på sin dotter Signe. De båda har rest till Östersund från Värmland för att delta på lägret 

 Enligt Parasport Sverige så är endast fyra procent av personer med IF, intellektuell funktionsnedsättning, aktiva inom någon idrottsförening. Detta för att många med IF inte möter möjligheten att delta. Detta bland annat på grund av kunskapsbrist hos föräldrar och brist på anpassad verksamhet hos många föreningar. 

Susane Pettersson från Parasport Sverige.
Susane Pettersson från Parasport Sverige.

 – För att vi ska nå dom (personer med IF) behöver vi nå deras familjer. I detta läger riktar vi in oss på gemenskap och värdet att röra sig. Det är egentligen hälsofrämjande insatser, vi vill inte lägga fokus på elitverksamhet eller tävling, utan det ska vara gemenskap och det ska vara roligt att vara tillsammans, säger Susanne Pettersson från Parasport Sverige. 

 Tillsammansprojektet drivs av Parasport Sverige för att ändra på det. Med stöd till idrottsföreningar, information till behövande, och träningsvideor. Men också genom sitt familjeläger. Som gjordes för första gången under tillsammansprojektets riktlinjer här i Östersund. 

 – Många föräldrar efterfrågar inom projektet att träffa andra i samma familjesituation, säger Susanne Pettersson. 

Anna Johannesson och Signe Lodin från Värmland.
Anna Johannesson och Signe Lodin från Värmland.

 Familjer reste i helgen från flera platser runt om i Sverige för att delta på lägret. 

 – Andra läger vi har varit på har även varit för folk med rörelse och synnedsättning. Här blir det fokus just på IF, vilket jag tycker är positivt, säger Anna Johannesson. 

 I samband med lägerhelgen men inte exklusivt riktat till lägerdeltagarna anordnades även en orienteringstävling på Frösön. Familjelägret kommer hållas årligen ett tag framöver, men i framtiden i andra städer än Östersund. 

 

Powered by Labrador CMS