Ska allén längs Kyrkgatan få vara kvar?

Snart beslut om allén längs Kyrkgatan – Stadsmiljöföreningen protesterar

ÖSTERSUND (JT) Kommunen har nu kompletterat sin ansökan om dispens för att få ta ned allén och göra plats för Östersundslänken. Men Stadsmiljöföreningen fortsätter att protestera och menar att den hållplats som allén ska ge plats för är onödig.

Publicerad

Som JT tidigare rapporterat om vill kommunen anlägga en ny central hållplats för bussarna ca 50 meter söder om den nuvarande vid Busstorget.

Detta som en del av Östersundslänken, bussgatan genom centrala staden, för vars anläggande det anses nödvändigt att ta ned björkallén längs Kyrkgatan. Men planerna på att ta ned allén har stött på invändningar.

I en antikvarisk utredning från Jamtli konstaterades i november 2022 att allén varit en del av stadsbilden sedan senare delen av 1800-talet och att särskilt de 25 träd som står mellan Thoméegränd och Tullgatan är kulturhistoriskt värdefull. Därför mynnar utredningen ut i slutsatsen ”Ett förslag som i högre grad tar hänsyn till ett bibehållande av trädraderna bör övervägas för att inte minska gaturummets kulturmiljövärde.”

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS