Ung Reporter

Anna Sonntag och Börje Estmo från Svensk-kubanska föreningen.

Sjukvårdspersonal från länet besökte Kuba

ÖSTERSUND(JT) I mitten av januari träffade Jämtlands Tidning Anna Sonntag och Börje Estmo. Då var det cirka en vecka kvar till att de tillsammans med tolv andra personer från Sverige och Danmark skulle ge sig av till Kuba. För att lära sig mer om det kubanska vårdsystemet och deras kultur. Nu i veckan träffade JT Anna och Börje igen för att höra om hur resan varit.

Publicerad

De båda ler då vi möts inne på ett café i centrala Östersund. När vi väl sätter oss vid ett bord visar Anna och Börje kartor, tidningar och en dagbok de tagit med sig som alla resenärer skrivit i.

– Vi började i gamla Havanna , det var så trånga gator så bussen vi åkte i fick lämna oss vid en bred gata så fick vi gå igenom de smala gatorna, berättar Börje Estmo. 

– Där besökte vi en klinik, som är som ett steg under våra hälsocentraler, kan man säga. De har ett begränsat upptagningsområde på cirka tusen, femtonhundra invånare. De har en läkare, en sjuksköterska och en laboratorieassistent. Dit kan man komma med alla sina problem om man bor i dess område. Vid behov skrivs då en remiss till nästa instans, vilken är som det vi har med vårdcentralerna, fortsätter Anna Sonntag. 

En dagbok som alla resenärer samt en del andra fick anteckna händelser och minnen i togs med på resan.

Efter det har gänget under två veckors tid besökt mer avancerade sjukhus och pratat med en mängd olika människor runtom i landet. 

Resan har man försökt få till länge. Detta var tredje försöket att driva igenom projektet så glädjen att äntligen kunna åka i väg var stor. Anna har varit mycket delaktig i planerandet, som drivits på riksnivå främst av henne och några få personer till från Svensk-Kubanska föreningen, i vilken både hon och Börje är medlemmar.

Kuba lider under en handelsblockad som USA håller mot landet. Vilket har lett till en brist på en del viktiga materiell för bland annat sjukvården. Det var av den anledningen resenärerna, alla vårdarbetare, packade en extra resväska med donationsmaterial. 

– Tanken var att i stället för att räcka över en vimpel som man ibland gör vid besök så kom idén upp att vi gör en påse var med olika grejer. 

Kanyler, tandborstar, pennor och annat delades ut på varje vårdanstalt de besökte.

 

 

Powered by Labrador CMS