Färgade soldater och deras insatser lyftes fram.

Rockfilm ger liv åt kriget som skulle avsluta alla krig

ÖSTERSUND (JT) I lördags var det 105 år sedan vapenstilleståndet efter det första världskriget inleddes. Det har blivit utgångspunkten för hårdrocksbandet Sabatons låtar som får ligga som musikalisk bakgrund till en faktagrundad film om kriget.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var nästan fullsatt framför Jamtlis utomhusscen under lördagskvällen, trots kylan. Orsaken var premiären för Sabatons film ”The War To End All Wars” som i animerad form behandlar det första världskriget på olika fronter och ur olika perspektiv, allt till deras låtar ur ett album som släpptes förra året. 

Att blanda hårdrock med krigsscener är ganska vanligt, men i det här fallet är det med tonvikt på faktaförmedling och inte krigsromantik. Sabaton är nämligen ett band med kunskapsförmedlande ambitioner som samarbetar med museer och fick tidigare under året priset Årets folkbildare just för sin faktabaserade historieförmedling som även sker på Youtube.

– Vi som ett av sju museer i Sverige fick erbjudande om att visa den här filmen, säger Anna-Lena Ståhl som är ansvarig för filmvisningen på Jamtli. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS