Ung Reporter

Spelarna bygger en tripod i syfte att hindra jammern att ta sig förbi.

Östersundslaget Snowrollers satsar hårt på Roller Derby

ÖSTERSUND (JT) Ljudet när Östersunds roller derby-lag Snowrollers värmer upp på parkettgolvet i Fyrvalla sporthall går närmast att likna med det av ett tåg på räls.

Publicerad Senast uppdaterad

I vanliga fall brukar laget träna på Parkskolan, men nu har de besök av spelaren Rebecka “Bäx” Barsebäck från Sundsvall Demolition Rollers, som ska hålla i ett extra långt träningspass.

Roller derby är en fullkontaktsport som, likt namnet antyder, utövas på rullskridskor. I motsats till vad många tror används ingen boll eller puck, utan spelet går ut på att en spelare, jammern, från varje lag ska försöka plocka poäng genom att ta sig förbi det andra lagets spelare, blockers, på en oval inomhusbana. Sporten har sina rötter i 30-talets USA och har ökat i popularitet under 2000-talet, främst av kvinnliga utövare.

Utan rullskridskor inget roller derby.

Eftersom roller derby inte direkt är en pandemivänlig sport har det de senaste åren varit svårt att träna för snowrollers och laget har tappat många medlemmar, men de som är aktiva är positiva och på lördagen peppade man på ett svettigt pass samt ny inspiration från Sundsvall, vars seniorlag spelar i division 1.

Den första halvan av träningspasset övar de på en salig blandning av stopp, transitions (vändningar), fall och tuffa närkontaktsövningar. Att ramla är en självklar del av sporten och för att förebygga rädsla och onödiga skador tillägnas en hel övning, “sprattelgumma”, endast åt att just försöka tappa balansen.

Roller derby är en kontaktsport och tacklingar ingår i spelet.

Under fruktstunden delar spelarna med sig om hur de började och varför de tycker att roller derby är en sådan rolig sport.

 – Jag tycker att det är härligt att alla har en plats i roller derby, oavsett vem man är, säger Viktoria Klackengård och menar att ett lag bygger på att spelarna har olika styrkor som bygger upp varandra.

Åsa Olofsson håller med.

– Vem som helst kan vara med, det spelar liksom ingen roll hur mycket kondition eller styrka man har. Och så är det en rolig träningsform, man blir svettig utan att tänka på det på samma sätt som man gör när man till exempel springer.

Extra hjul, verktyg, hjälmmössa och förstahjälpen kit kan vara bra att ha till hands i Roller derby.

Efter pausen fortsätter träningen med olika sorters hopp, baklängesåkning, spelsituationer och avslutas med en lek; svanskull.

I omklädningsrummet efteråt är det bra stämning.

– Det känns inte som att det har gått tre timmar, säger Johanna Mårtensson

Spelarna hoppas på att fler i stan ska bli intresserade av roller derby och är överens om att man inte ska tveka om man undrar något om man är sugen på att testa, utan kontakta laget på Facebook, där de heter Roller Derby Östersund, eller Instagram, där de heter Snowrollers.

Powered by Labrador CMS