Ung Reporter

Poppy och Hedvig hoppas att Designathon kommer tillbaka nästa år.

Nederländskt projekt lockade barn i Östersund

ÖSTERSUND(JT) Att låta barn ta sig an problem på ett roligt och kreativt sätt är tanken bakom aktivitetsdagen Designathon. Det nederländska projektet skapade en aktiv dag för barn i cirka 20 länder i lördags.

Publicerad

 – Vi har affischerat och lagt ut i olika kanaler runt om i länet så var det först i kvarn att anmäla sig, platserna tog faktiskt slut så vi har också ett gäng på kölistan, intresset var stort, berättar Karolina Nätterlund från Designcenter, som är arrangör till projektet. 

Camilla Abramsson från Spilloteket och Karolina Nätterlund från Designcentrum.

Trettiofem barn från länet fick i uppgift att ta fram uppfinningar under temat “cirkulär design för en bättre framtid.” Till sin hjälp hade de material från bland annat Spilloteket, som är ett utbildningscenter för hållbar utveckling som ofta jobbar med barn.

– Det har varit mycket eget arbete. Innan vi började fick de se lite videosnuttar på hur man skulle koppla allting. Men de har gjort det mesta själva, säger Camilla Abramsson från Spilloteket. 

Designathon har anordnats i Sundsvall några gånger sedan projektet startades upp för tio år sedan. I år gör man inte det, och Östersund får sin debut. Det är Region Jämtland Härjedalens projekt Designcentrum som arrangerar det hela. Men för att genomföra projektet har man fått utbildning och material centralt från Designathon Works i Nederländerna. 

Centralt parar man också ihop platser i världen som får visa upp vad de gjort för varandra. Barnen i Östersund fick visa upp vad de gjort för ett gäng i Nigeria. De visade även upp sina uppfinningar för en expertpanel på plats på Mittuniversitetet. 

Vi pratade med Poppy och Hedvig som tillsammans designat en robot. 

 – Vi har skapat en liten robot som heter robbis och sen har vi skapat en större robot som heter robban som ska kunna äta upp skräp, säger Poppy. 

– Sedan blir det till något nytt, fortsätter Hedvig. 

– Till exempel om man ger den ett mjölkpaket, som man redan använt, då kan den ge förslag på olika saker man kan få, sen trycka på den saken så ploppar Robban ut den, säger Poppy. 

Vad har era kompisar gjort? 

– Någon gjorde en säng med en garderob i, säger Poppy. 

– Någon gjorde en klädbuss, säger Hedvig. 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS