Klart med tilldelningen i björnjakten – färre björnar får fällas

Östersund (JT) 121 björnar får fällas vid höstens licensjakt där Länsstyrelsen anger att till följd av de senaste årens avskjutning har björnstammen minskat och närmat sig förvaltningsmålet 650 björnar.

Publicerad

– Björnstammen i länet är fortfarande stor men Länsstyrelsen bedömer att vi nu börjar närma oss förvaltningsmålet och att vi därför behöver bromsa avskjutningen något, säger Martin Bergwall, vilthandläggare på Länsstyrelsen på Länsstyrelsens hemsida. 

Han uppger att licensjakten sker inom fem jaktområden och områdesindelningen är densamma som vid jakten 2023. Från och med 1 oktober upphävs områdesindelningen och kvarvarande björnar får då fällas var som helst i länet. 

– Antalet skyddsjakter på björn har minskat de senaste två åren, men behovet är fortfarande stort i vissa, särskilt skadedrabbade områden. För att kunna rikta jakten mot dessa områden men samtidigt möjliggöra för en fortsatt minskning av björnstammen i länet, bibehålls områdesindelningen från ifjol, säger Martin Bergwall. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS