Ung Reporter

Felicia Rask och Erik Smith Jönsson har varit språkrör för Grön Ungdom Östersund.

Grön Ungdom lägger ned verksamheten

ÖSTERSUND (JT) Under hösten 2022 återstartade Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom sin verksamhet efter att ha varit vilande i några år. I torsdags under föreningens årsmöte beslutade man att lägga Grön Ungdom Östersund vilande.

Publicerad Senast uppdaterad

– Det betyder inte att vi lägger ner organisationen, organisationsnumret finns kvar, våra ekonomiska tillgångar finns kvar. Så om det kommer ett nytt gäng som har peppen och energin så går det att starta upp igen väldigt lätt, säger Erik Smith Jönsson från Grön Ungdom Östersund. 

Jämtlands Tidning besöker Grön Ungdoms lokal bredvid Stortorget precis efter att årsmötet avslutas. Några få GU-are sitter kvar och pratar om minnen från den ett och ett halvt år långa aktiva perioden.

– Vi har haft ett väldigt tätt samarbete med miljöpartiet här i Östersund. Så vi har fått vara med på deras grejer. Vi var med på Jamtli på nationaldagen, vi har fått synas på Pride och så har vi åkt på många resor med Grön Ungdom på riksnivå. Sen har vi ju satsat på att ha en bra gemenskap och haft väldigt bra diskussioner här, och så har vi värvat på skolor i Östersund, berättar Felicia Rask från Grön Ungdom Östersund. 

 Stämningen i lokalen är ändå varm. Att man lägger ner beror inte på att de som drivit organisationen inte längre ser någon poäng i att driva sina frågor. 

Den gröna politiken kommer fortsätta vara viktig för alla medlemmar. Och några av medlemmarna kommer att stötta Miljöpartiet på olika sätt under EU-valrörelsen. 

 – Drivet finns kvar, det är bara det att organisationen just här inte har de krafterna eller kommer ha de krafterna efter sommaren att fortsätta vara aktiva, säger Felicia Rask. 

 – Vi som har varit här flyttar vidare till andra orter, men då kommer vi förmodligen engagera oss i Grön Ungdom där, så det är inte att engagemanget har dött, utan vi flyttar vidare vi som varit drivande här i Jämtland, säger Erik Smith Jönsson. 

Men man måste ju undra efter att ha sett unga aktivister runt om i världen kämpa otroligt tappert för miljön vart motivationen för unga jämtar finns att hålla i gång förbundet när tidigare drivande lämnar länet. 

– Som miljönissar så skulle jag säga att både miljö och klimat är en viktig fråga för unga idag. Jag tror att många finner det lite hopplöst ibland att till och med vuxna stretar emot en fråga som vi ser att det finns bevis att vi måste agera på nu. Man måste bygga en rörelse, och vi måste utöka den för att vi unga behövs. Det är de man måste lyssna på, man kan inte lägga den här frågan i händerna på de vuxna, säger Felicia Rask.

 

Powered by Labrador CMS