Ung Reporter

Simon Eriksson gillade det nostalgiska med spelen när han spelade på tisdagen.

Event med gamla konsolspel drog i Östersund

ÖSTERSUND (JT) Speleventet Gameskap kom till Östersund och visade att alla kan spela!

Publicerad Senast uppdaterad
Anton Linder tycker att det viktiga med projektet är att man träffas och utbyter kunskaper om de gamla spelen.

Anton Linder startade upp projektet Gameskap år 2022, som en arena för människor att träffas och dela sitt spelintresse. Sedan dess har projektet turnerat runt i hela Norrland och nått 19 kommuner. När de slog upp dörrarna i Kärnan kom många nyfikna människor förbi för att testa spelen som erbjöds.

Barnfamiljer, äldre och unga. Alla kan besöka Gameskap för att prova någon av deras tio olika konsoler av äldre modell. Bland annat finns Gameboy, Playstation 1 och 2 och Super Nintendo. För många yngre är det spel de inte provat förut- vilket kan innebära en ny spelupplevelse och ny syn på vad spel kan vara.

För många vuxna kan det vara en nostalgisk upplevelse, att spela ett spel man kanske inte ens sett sedan man var barn. Men det viktigaste med Gameskap enligt projektledaren Anton, är glädjen och inkluderingen som bildas, när man får spela tillsammans och utbyta tips och erfarenheter.

Han berättar att spelkulturen har ändrats under de senaste åren och tappat mycket av sin sociala bit.

–Förut brukade man gå hem till den som hade ett visst spel och spela tillsammans, vilket också innebar att man umgicks. Men nu i och med att nästan alla spel är online sitter de flesta hemma själva. Det behöver inte alltid vara någonting dåligt men det får inte bli så att man isolerar sig för mycket, säger han.

Simon Eriksson var på Gameskap under tisdagsförmiddagen och prövade sina färdigheter. Han spelar på fritiden och berättar att det är viktigt med ställen där man kan utöva och dela sitt intresse. När jag frågar vad skillnaden mellan retrospel och nya spel är svarar han att; nya spel har bättre kvalité, men retrospel är mer nostalgiska att spela!

Anton säger också att spelen förr i tiden var mer gjorda för att de skulle vara bra och roliga att spela, medan de som lanseras idag fokuserar mycket mer på att sälja och tjäna pengar. Därför att det en annan upplevelse att spela retrospel och Gameskap ger folk möjligheten att göra just det.

Nu satsar Anton Linder vidare på att ta projektet utanför Norrlands gränser och göra det nationellt, så att ännu fler människor i Sverige ska få uppleva gemenskap och spelglädje!

Powered by Labrador CMS