LEDARE

Nyårsledare: Vilka böcker ska du läsa i år?

Bokförlagen kämpar på, många väldigt mycket i motvind just nu. I det här sammanhanget ska vi verkligen vara stolta över att vi har bokförlag här i länet.

Publicerad

Och nu ligger ett helt nytt år framför oss! Men jag tänkte här inte ta upp sådan problematik som pandemin, Rysslands invasion i Ukraina, klimatet, det ökande antalet skjutningar, elpriserna…. Nej, jag tar ett annat perspektiv: böckernas värld.

Jag läste såväl skönlitteratur som facklitteratur under 2022: allt från en mycket intressant biografi över Anna Lindh (”En människa kan mördas men inte idéer”, av hennes vän Eva Franchell) till den Augustprisnominerade ”När vi var samer” av Mats Jonsson. Denna, som originellt nog är gjord som en tecknad serie, gav mig otroligt många nya insikter om samerna.

Vilka böcker läste du förra året? Närmast ligger ”Häng City” av Mikael Yvesand och väntar. Och så tror jag att jag vill läsa om den gamla ”Sverige, en vintersaga” av Göran Palm, den samhällskritiska skildringen på vers om 1900-talets sista fjärdedel. Var det bättre förr?

Bokförlagen kämpar på, många väldigt mycket i motvind just nu. I det här sammanhanget ska vi verkligen vara stolta över att vi har bokförlag här i länet, som exempelvis Jengel Förlag och Norna förlag. Och vill man inte själv köpa böcker, finns ju alltid biblioteken, dessa fantastiska inrättningar.

”Jag har aldrig läst en bok som vuxen”, sa någon till mig häromåret med ett stolt tonfall. Jag blev lika paff som när jag också häromåret hörde någon annan förklara att hen trodde på Gamla Testamentets skapelseberättelse. Värdet av att se hur andra tänker går aldrig att förringa, även om man själv inte alltid håller med.

Därför är jag med i en trevlig bokcirkel i Krokom – det är mycket man kommer in på när man diskuterar en bok. Och finns det något mysigare än att krypa upp med en kopp te och en bra bok, kanske vid en sprakande brasa? Det passar ju bra nu under vintern (och inte drar det mycket el heller, en lampa bara).

PS: Inte mindre än två av Jämtlands Tidnings journalister kommer ut med varsin bok framöver. Det är dels kulturredaktören Torbjörn Aronsson, dels jag själv.

Lotte Mjöberg, tillförordnad chefredaktör.

Powered by Labrador CMS