Nu är det på gång med gruva i Berg – igen!

Vore det inte dags för alla i Bergs kommun återta rätten till sin egen mark och själva söka prospekteringstillstånd?

Nu är det på gång igen. Ska det brytas uran i Berg? Ska det brytas uran ska det brytas i Berg! Något annat existerande alternativ finns inte. 

Nästa fråga blir då ska uranet brytas i Berg eller av Berg?  Ja nu kommer vi till det mest intressanta. De som prospekterar måst ta lång tid på sig för att komma fram till om det kan vara peng i att bryta i Berg. 

Nyss var det en professor som uttryckte sig att det knappast någonstans så var det en peng i att öppna en gruva för att bryta uran. Tillgången på uranet var överallt i Sverige så liten så att det skulle aldrig bli lönsamt. Däremot skulle det bli lönsamt om man öppnade en gruva för annan metall och fick uranet som en biprodukt. 

Vore det inte dags för alla i Bergs kommun återta rätten till sin egen mark och själva söka prospekteringstillstånd och sedan låta det ta den tid som behövs för att klargöra om det finns en ekonomiskt framkomlig väg. När man närmar sig slutdatumet för prospekteringstillståndet skulle väl grannkommunerna kunna ta över tillståndet och sedan låta det vandra runt i förvissningen om att ingen ekonomisk framtid skulle kunna finnas i att börja öppna en gruva i Berg.

Ett alternativ eller komplement skulle också kunna vara att söka prospekteringstillstånd på den mark som Ebba Bush lyckades köpa. Sedan skulle ni kunna leta rätt på vilka övriga statsråd och inte minst sverigedemokrater som äger mark och där på deras mark söka prospekteringstillstånd. Eftersom hela regeringen älskar kärnkraft och uran så skulle förmodligen ingen motsätta sig att det gjordes prospektering på deras marker.

Go Bergsbor GO!

råkes,

Sören Monvall

Powered by Labrador CMS