Ung Reporter

Gunnar Dovner, Liberalerna Jämtland Härjedalen.

JT:s ungreporter frågar ut partierna: Liberalerna

LÄNET (JT) Än en gång är vi tillbaka med frågor till hela länets politiska partier. Idag uppmärksammar jag Liberalerna och deras syn på ungdomars framtid. Jag har pratat med Gunnar Dovner från Liberalerna Jämtland Härjedalen. Han är valombudsman och valledare.

Publicerad Senast uppdaterad

Vilka ungdomsfrågor anser ert parti vara de viktigaste för Jämtland Härjedalen?

Den helt avgörande frågan är en bra skola som skapar möjlighet till utveckling och att nå sina drömmars mål. Att vi möjliggör för våra ungdomar att de ska ha bra skolor till och med gymnasiet, och med gymnasieutbildningar som möjliggör för våra ungdomar, att kunna få jobba och bo kvar efter gymnasiet, vi bör även ha möjlighet att erbjuda linjer inom tex, transport, idrott, turism och hotellnäring.

Att vi bygger bostäder i varierande storlekar så att ungdomarna kan bli självständiga vuxna och få bra bostäder att starta sitt vuxenliv i. Vi vill även se ett rikt föreningsliv som värnar om våra ungdomar och synliggör dem redan från barnaåren. Det är även viktigt med mötesplatser för våra ungdomar typ ungdomsgårdar, tjejkvällar, EPA-träffar osv osv, där man får snacka, mecka och träffa vuxna förebilder.

Fältassistenter ute under helger och kvällar som stöd, och vi måste även våga se de ungdomar som har/får problem under sin ungdomstid med såväl missbruk som psykiatrisk problematik.

Det är även viktigt med en fungerade psykiatrisk vård där BUP fungerar utan väntetider och hela familjen får den hjälp som man behöver. Psykiatrin och BUP bör även vara mobila och finnas på vårt läns hälsocentraler med jämna intervaller, såväl som digitalt, så man även kan få hjälp och kontakt på hemmaplan.

Vad har ert parti rent konkret gjort för barn och ungdomar i Jämtland Härjedalen under den existerande mandatperioden?

Liberalerna är skolpartiet No 1. I Östersund har vi tagit krafttag för att få ordning på slitna skolor och en trasig skolstruktur. Nu siktar vi vidare mot fler skolsatsningar! I Härjedalen har vi jobbat aktivt för att få behålla Norra skolan i Sveg som en F - 6 skola för att barnen ska få vara barn och starta sin skolgång i en trygg skolmiljö.

Vi har även jobbat aktivt för att stödja föreningslivet så att det ska fungera, och vi har även varit med och beslutat om olika föreningsbidrag. Som liberaler har vi varit/är med på olika aktiviteter för ungdomar för att lyssna och få samtal med ungdomarna, och hjälpa till som vuxna. Före pandemin var vi alltid i skolan när UF-företagen presenterade sina företag och produkter, vilket skapade många intressanta samtal.

Vad skulle ni vilja säga till den unga vuxna som får rösta för första gången i höst?

Liberal betyder frihet, det är Liberalernas DNA. Vår politik går ut på att skapa så stora möjligheter som möjligt för varje individ att göra sina egna val i livet! Vi brukar uppmana dem att göra valkompassen, och det brukar starta ett samtal där vi lyssnar av varandra och vi får möjlighet att berätta om vad det innebär att vara liberal och vår politik och värderingar.

Min kommentar:

Allt ovanstående verkar vettigt så väl som viktigt. Jag är 15 år, jag har gått i skolan i snart 10 år. Under denna, framförallt högstadietid, märker jag tydligt hur vanligt det är med psykisk ohälsa kring eleverna och dessutom svårigheten att få bra och effektiv hjälp från BUP osv.

Att Liberalerna prioriterar detta betyder mycket för både mig och alla andra unga jag känner. Alla människor förtjänar att må bra men då måste det också finnas hjälp att få vid behov. Vi hoppas innerligt att Liberalerna verkligen arbetar för det här om de vinner valet, det hade hjälpt många.

Powered by Labrador CMS