Ung Reporter

.
.

Krukmakeriet i Åre firar 20 år

ÅRE(JT)Made in Åre är ett krukmakeri som drivs av Anna- Karin Edholm och i år firar hon 20 år som drejare. Hon tillverkar allt ifrån små koppar till porslin och vaser.

Publicerad Senast uppdaterad

Sina verk säljer hon bland annat i butiken som hon har hemma på gården på sommaren. På krukmakeriet erbjuds prova på kurser av Anna- Karin inom drejning och hon vill uppmana fler till att testa. Nytt för sommaren är solceller som installerats på taket på grund av den stora energiförbrukningen när ugnarna ska brännas.

Anna-Karin, 52 år bor i Såå och gillar att göra lite allt möjligt såsom att åka skidor, springa och rida. Förutom detta älskar hon också att dreja och har en egen butik på tomten där hon säljer sin keramik. När hon inte drejar jobbar hon som lärare inom religion och idrott på gymnasiet.

I sommar säljer Anna-Karin sin keramik i butiken. Foto: Anna-Karin Edholm
I sommar säljer Anna-Karin sin keramik i butiken. Foto: Anna-Karin Edholm

– Jag föredrar att kombinera lärarjobbet med drejandet, säger hon.

Det var på högstadiet Anna-Karin fick testa på att dreja för första gången och har sedan dess haft en längtan att skapa sina egna koppar. 2003 köpte hon sin första drejskiva av bildläraren på skolan.

– Jag ville egentligen köpa en dressyrhäst, men eftersom jag hade ett barn och ett till på gång tänkte jag att det var bättre med en drejskiva som inte behövde konstant tillsyn.

Hon berättar att hon idag har fått båda de drömmarna i uppfyllelse och lever med både häst och drejskiva.

I år har Anna-Karin drejat i 20 år och det först under namnet Åre drejeri men nu som Made in Åre. Hon säljer sina saker både i sommarbutiken och även i några andra affärer som Åre hemslöjd och Jamtli butiken. Hon berättar att hon drejar lite allt möjligt i krukmakeriet, bland annat mycket tallrikar. Hon skapar och säljer också mycket koppar i olika stilar men andra prylar finns också att köpa.

– En kåsa jag gör har också blivit en riktig storsäljare som firar 17 år.

Något som är nytt med Anna-Karins sommarbutik detta år är solceller som nyligen installerats på taket för att spara energi.

– Elen är dyr numera och ugnarna bränner jag på mellan 1000-1240 grader så det går en del pengar.

Hon menar att det är bra att gardera sig med egen el och att det känns kul och spännande. Solcellerna kommer inte täcka hela hennes elbehov men under sommarhalvåret blir hon i princip självförsörjande.

– Det känns helt fantastiskt!

Anna-Karin brinner för drejningen och är så tacksam över att hon har möjligheten att skapa och sälja sina verk. Hon menar att det är något speciellt med att skapa i lera och att hon hela tiden kommer på nya former, färger och mönster på det hon skapar.

– Det är en enda lång upptäcks färd det här och det är så fantastiskt att folk gillar det jag gör.

I framtiden vill Anna-Karin fortsätta skapa bruksgods i olika former, testa nya tekniker och ha kul i verkstan.

I sommar kommer det finnas drop in kurser där man kan testa på att dreja på krukmakeriet och butiken kommer hålla öppet fram till den 13 augusti. Anna-Karin vill inspirera fler till att dreja och skapa sånt som bara fantasin kan sätta stopp för. Hon uppmanar de som känner sig peppade att köpa en drejskiva, gå en kurs eller flera och bara öva tills man får till det.

– Det är ju så roligt!

Sina verk säljer hon bland annat i butiken som hon har hemma på gården. Foto: Anna-Karin Edholm
Sina verk säljer hon bland annat i butiken som hon har hemma på gården. Foto: Anna-Karin Edholm
Powered by Labrador CMS