Ung Reporter

Tina Moe släpper ny singel

ÅNN JT) Tina Moe är en jämtländsk sångerska och låtskrivare från Ånn. Hon har sjungit och skrivit låtar sedan barnsben och har turnerat och spelat mycket. Nu har hon släppt singeln “Torka mina tårar”, som handlar om avsked och förändring i livet.

Publicerad

Tina Moe, 61 år, är född och uppväxt i byn Ånn i Jämtland men har nu bott större delen av sitt liv i Stockholm. Hon menar att sånt som skivbolag och spelningar har varit enklare i en större stad.

–Debuten skedde 1983 och det var under tiden jag spelade i Tina Moe band.

Hon berättar att det där var texter hon skrev när hon var yngre och menar att det var en variation av låtar i albumet. Bara några år efter fick Tina förfrågan om att skriva musik samt medverka i en film som heter “Ingen kan älska som vi”. Hon talar om att Staffan Hildebrand kom fram till Tina en dag och frågade om hon ville skriva några låttexter till filmen. Hon tackade ja och såg det som en ny utmaning. En av låtarna fick hon även uppträda med i filmen vilket hon tyckte var väldigt spännande och kul.

–Den låten som jag framträdde med är skriven speciellt till den scen som händer i filmen just då, berättar hon.

Efter ett tag av turnerande kände Tina att hon ville ta en paus från musikbranschen eftersom människor runt omkring började bestämma för mycket.

–Jag skriver min text och musik själv och därför kan det bli jobbigt om folk runt omkring ska styra och ställa för mycket, säger hon.

Efter ett uppehåll hittade Tina tillbaka igen och har gjort ett antal olika album genom åren. 2015 släppte hon bland annat albumet “Livet, människan och kärleken” som hon tycker om mycket och som hon berättar har en röd tråd genom låtarna.

Den 16 juni släpptes singeln “Torka mina tårar” som Tina gjorde klart för några månader sedan. Det är lite rockigare än vad hon brukar göra och hon säger att det var en sån låt som bara kom till henne.

–Jag hade nästan hela melodin i huvudet innan jag ens hade testat att spela den.

Hon menar att alla ska få tolka låten som de själva vill men att den korta sammanfattningen av texten är avsked och förändring i livet.

–Det är en rätt okomplicerad låt som är uppbyggd på få ackord och en enkel melodi.

Tina säger att detta var en låt som hon skrev på ganska kort tid eftersom allt kom till henne fort.

–Det är väldigt olika, ibland går det snabbt att skriva ihop en text och ibland behöver jag lägga ner mer jobb.

Hon berättar att det inte behöver vara så komplicerat att skriva en låt och att hon oftast brukar göra musiken innan själva texten.

–Ibland går jag ut på en promenad och hämtar inspiration från naturen och ibland skriver jag texter utifrån människor runt mig eller något som händer i livet.

Hon säger att om man är lite uppmärksam på saker och ting i sin omgivning, så ska det inte vara så svårt att få ihop en låttext.

–Det är ofta själva resan från idé till färdig låt som är det roliga när man gör sin egen musik.

Hon menar också att det inte är låtsläppet som är det speciella utan istället skapandet bakom samt lyckan att få spela upp sin musik live.

Tina berättar att hon just nu har fullt upp med att lära sig sina äldre låtar från debutalbumet. Det var tillsammans med bandet “Tina Moe band” som grundades i byn Järpen som de för 40 år sen släppte låtarna till albumet. Den 26 augusti ska delar från bandet göra en spelning med dessa låtar i Järpen.

–Vi är inte så många från originalbandet som har möjlighet att vara med på spelningen så det kommer bli jag och en till, sen har vi lånat in några andra musiker.

Tina Moe vill inspirera andra att ge sig på musikskapandet och att våga testa sig fram.

–Målet behöver inte vara att bli någon superstjärna, man ska göra det för att det är kul!

Hon menar att musik är något som alla har gemensamt och som gör många glada.

–Jag och mina syskon spelade en gång på våra föräldrars äldreboende i Torvalla och det var en så fantastisk känsla att se alla sitta glatt och sjunga med.

Hon säger att människor mår bra av musik och det är kul att få sprida en sådan glädje med sina egna låtar. Om man vill hålla på med musik så tycker Tina att man absolut ska göra det men det kommer krävas övning. Hon hävdar att det är onödigt att ställa massa krav på sig själv, istället borde man ta små steg och en sak i taget.

–Vill man verkligen lära sig något så kommer man garanterat att göra det också!

Powered by Labrador CMS