Ung Reporter

Nioosha Shams är Sveriges läsambassadör

Sveriges läsambassadör försöker få unga läsa – besökte Östersund

ÖSTERSUND (JT) Sveriges läsambassadör Nioosha Shams besökte i helgen Östersunds Bibliotek. Där höll hon på fredagen en föreläsning för bibliotekspersonalen om läsfrämjande arbete. Och på lördagen ett författarsamtal för en öppen publik.

Publicerad Senast uppdaterad

JT träffade den hittills yngsta läsambassadören för en intervju.

–Jag ser det här med läsfrämjande som en mycket större fråga än att få ett barn att läsa en bok. Anledningen till att våra barn har så olika villkor och så olika möjligheter att nå fram till litteraturen handlar inte bara om vem som har läsande föräldrar utan även om vem som har tid och resurser att kunna tänka på något som litteratur. Vi har jättemånga barn idag som inte har den tiden och den orken, där det finns annat som är mycket mer akut, säger Nioosha Shams.

Shams föddes 1996 i Malmö. Hennes författarkarriär började med en tredjeplats i en skrivtävling i Stockholm, vilket ledde till att hon fick en dikt publicerad i den numera nedlagda nättidningen Politism.

Om det regnar i Ahvaz kom ut 2020 och är Nioosha Shams debutroman, i början av nästa år släpper hon en diktsamling.

–Det i sin tur ledde till att jag började skriva där, mest kultur och debatt. Och det i sin tur ledde till att jag skrev den här boken, säger Nioosha och visar upp sin debutroman.

Om det regnar i Ahvaz heter hennes första bok som kom ut 2020. Efter att Shams kontaktats av en förläggare. Boken handlar om ett gäng unga som går tredje året på ett gymnasium i Stockholm. Ava heter huvudpersonen, och hon beskrivs av Shams som en “Fuckboy” som aldrig varit kär.

Sveriges läsambassadör är ett uppdrag som utses av Kulturrådet. Tjänsten som läsambassadör har man som regel i två år, Shams är Sveriges läsambassadör 2022 till 2024. Uppdraget går ut på att främja läsning till största del för barn och unga, samt att vara en röst i debatten om litteraturens roll i en fungerande demokrati. Men hur man väljer att göra detta är olika.

–Det jag gör är att fokusera mycket på unga, inte så mycket yngre barn utan mer tonårsåldern. Sen så har jag valt att fokusera mycket på modersmål och flerspråkighet också, säger Nioosha.

Hur gör du det?

–Hur det ser ut i praktiken är att jag jobbar tillsammans med ett ungdomsråd som består av 8 gymnasieelever från Stockholm och Södertälje. Vi arrangerar olika sorters evenemang, som poesikvällar för unga. Vi har också en podd som heter Skriv om oss. Vi försöker synas och höras och jag försöker putta fram dem och backa bak själv för jag tror att för att för att få unga att läsa behöver man ha unga som läsande förebilder, säger Nioosha Shams.

Ser du några trender i hur unga läser idag?

–Jag ser en massa olika trender, dels har vi trenden med att läsa på engelska, att det svenska språket är lite pinsamt. Det kan jag tycka är lite tråkigt men jag känner också att får det ungdomar att läsa så ska de läsa det de vill. Sen ser jag också bland de unga jag jobbar med att det är viktigt att känna sig speglad i litteraturen. Så de är dels intresserade av faktaböcker där de kan lära sig något som kan hjälpa dem senare, eller skönlitteratur där de kan känna igen sig och som tar upp problem de går igenom i livet, och deras tankar och känslor, säger hon.

Se videointervju med Nioosha Shams på Jämtlands Tidnings hemsida och YouTube-kanal.

 

 

Powered by Labrador CMS