Linn Lund är ny ideellt arbetande styrelseledamot i Ytteråns hembygdsförening.

Mus-Olles Museum lever vidare

YTTERÅN (JT) Nu har Ytteråns hembygdsförening bestämt sig för att driva museet vidare och söker engagerade medlemmar samt personal till kafé och entré i sommar.
– Jag tror på det här, säger Linn Lund som är ny i styrelsen.

Publicerad

Som JT kunde rapportera om i februari stod Ytteråns hembygdsförening inför en kris. Ordförande skulle avgå utan känd efterträdare och det var svårt att få arbetande styrelseledamöter att engagera sig tillräckligt.

På ett styrelsemöte skulle museets framtid avgöras. Måndag 4 april hade man en träff då det beslutades att göra ett nytt försök och driva Mus-Olles Museum som vanligt under sommaren 2022.

Museet öppnar 25 juni och har öppet alla dagar mellan kl. 11-16 fram till 21 augusti.


Har ni någon ordförande?
– Vi har inte hittat någon som vill vara det än, säger Linn Lund som är ny styrelseledamot och förklarar att de har en arbetande styrelse på sex personer men fortsätter leta en ordförande.
– Vi önskar såklart ett större engagemang, fortsätter hon.
Hos byborna?

Ja, byborna och alla som tycker att det vore kul att ha kvar Mus-Olles Museum.
Åtminstone att de blir medlemmar då?
– Ja, medlemmar i föreningen eller att de stöder på andra sätt. Det är alltid jobb som krävs när det kommer till ideellt engagemang, svarar Linn och förklarar att det är svårt att få styrelsen på sex personer att räcka till för alla arbetsuppgifter.
– Men jag ser ändå hoppfullt på det, tillägger hon.

Just nu söker föreningen personer som kan arbeta i kafeterian och entrén under sommaren och då är det frågan om anställda.

Men även ideellt arbetande behövs alltså. Linn berättar att hon själv har bott i
Ytterån två och ett halvt år och förutom sitt ideella engagemang för Mus-Olles Museum har hon två jobb, som skogsinspektor på Norra Skog och som tågvärd på Inlandsbanan.

På frågan varför hon engagerar sig i museet berättar Linn att det kom en kvinna på byn och frågade efter nya arbetande styrelseledamöter och att de har svårt att driva museet vidare utan fler engagerade.Trots att hon då just hade avslutat
ett föreningsengagemang och spontant inte ville aktivera sig inom sådant igen ändrade hon sig snart:

– Då tänkte jag att för Guds skull, jag är 32 år gammal, jag kan inte sitta när jag är 80 år och berätta för eventuellt kommande barnbarn att vi hade ett jättehäftigt museum men lade ner det. Då kände jag att man kanske inte alltid kan ge 100 procent, men man kanske kan ge lite.

Och det är ett oerhört härligt gäng, säger hon om styrelsen.

– Nu har vi fått en ny styrelse som har haft ett andra möte, men jag tror på det här, fortsätter Linn och beskriver hur medlemmar kan ha utbyte av föreningen även på andra sätt:
– Man kan ha aktivitetskvällar, historievandringar och barnkalas. Det är en oerhört fin hembygdsgård, inte bara ett museum.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS