Offerdals spelmanslag vid en spelning i höstas.

Offerdals spelmanslag snart 40 år – mer aktiva än någonsin

OFFERDAL (JT) Offerdals spelmanslag är välkända i länet. De spelar på ett stort antal evenemang och många berörs av deras spelglädje och vilja att levandegöra det musikaliska arvet. Men en sak särskiljer dem från andra spelmanslag: närheten till idrottsrörelsen.

Publicerad

 Allt började i maj månad år 1985. Offerdals Hembygdsförening brukade ha en stor bygdefest i Ede sommartid, där bland andra kända namn som Jokkmokks-Jocke hade uppträtt. Denna gång blev krukmakaren och spelmannen Olle Simonsson ombedd att försöka dra ihop ett spelglatt gäng till festen, som skulle äga rum i veckan efter midsommar. 

– Han satte upp handskrivna lappar på affären i Änge, Kaxås och Tulleråsen och frågade efter spelmän från trakten som hade lust att spela akustiskt, minns Gunnar Nilsson och fortsätter: 

– Vi skulle samlas på församlingshemmet, Många dök upp så det blev full sättning. Flera av dem var mycket rutinerade och hade spelat i olika orkestrar och gammaldansgäng, så det lät faktiskt ganska hyfsat redan från början.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS