Maria Jacobsson (S) är kommunstyrelsen ordförande i Krokom.
Maria Jacobsson (S) är kommunstyrelsen ordförande i Krokom.

Ny strategi för politikers säkerhet i Krokom

KROKOM (JT) På Krokoms kommunfullmäktige antogs en strategi för förtroendevaldas säkerhet. Inte mindre än var femte politiker i Sverige har upplevt hat, hot och våld i sin roll. Men för fritidspolitiker har kommunen inget arbetsgivaransvar, vilket kan vara problematiskt.

Publicerad

Samhällsutvecklingen har bland annat lett till att ämnet kommit alltmer i fokus. Det är SKR:s, Sveriges Kommuner och Regioner, riktlinjer som den nya strategin utgår från. De uppmanar att fler anmäler brott, inte minst för att hot, hat och våld riskerar att urholka det demokratiska systemet. 

Malin Bergman ( C) hoppade exempelvis för några år sedan av som kommunstyrelsens ordförande i Krokoms kommun. Till Jämtlands Tidnings reporter sa hon då följande: 

– Okända personer har ringt till mig och tydligt förklarat att de vet var jag bor, att de ska söka upp mig och att de vet vilka mina barn är…. Det hela är väldigt obehagligt. Jag tror tyvärr att man är extra utsatt som kvinnlig politiker. Vid andra tillfället har mitt utseende kommenterats. Även om de säger att jag är ”för snygg” och liknande saker, så är det ju inte alls relevant i sammanhanget, fortsätter hon. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS