Ung Reporter

Initiativtagare Elisabet Tillas och Sara Berggren

Knytis-brunch i Ytterån

YTTERÅN(JT) I helgen kunde en uppskattad knytis-brunch återigen anordnas i Ytterån efter tre års väntan.

Publicerad

Med maträtt, tilltugg eller dryck var byborna välkomna till Folkets hus i Ytterån på lördagseftermiddagen. Nytt detta år var pianounderhållning på scenen som även lockade andra deltagare att bidra med musik.

Det var Karin Rickardsson och Elisabet Tillas som drog i gång konceptet "by-knytis" i Ytterån 2019. Det var ett uppskattat evenemang som samlade byborna till en gemensamt uppdukad matbuffe. Året efter kom corona i vägen och restriktionerna som följde har stått i vägen fram tills nu. I år var det Karins dotter Sara Berggren som höll i evenemanget på bygården och både silltårta, pizzabullar och rabarberpaj dukades fram på bordet med små skyltar som talade om vad det var.

Hanna och Anders som är nyinflyttade till Ytterån uppskattar bygemenskapen.

–Det är viktigt att tänka på allergier och liknande i dag, menar Sara.

Hon berättar att bakgrunden till det första knytkalaset för tre år sedan främst var att skapa en mötesplats där alla var välkomna och att det är fler bybor som ligger bakom även i år.

–Knytis-brunchen ska vara en mysig tillställning med god mat och gemenskap.

Lena Larsson fyller på med pizzabullar och rabarberpaj.

Sara säger att hon inte hade en aning om hur många som skulle dyka upp då det inte var någon anmälan till evenemanget, utan bara att dyka upp.

–Det handlar om gemenskap i enkla former där alla kan njuta av varandras mat och trevligt sällskap, säger Sara.

Sara är angelägen om att nyinflyttade samt äldre bybor känner sig inkluderade och välkomna att umgås med andra i byn.

–I Ytterån finns egentligen inte någon riktig mötesplats förutom byns bensinstation och på sommaren Glass Å Parken. Byn är väldigt “utspridd”.

"Det handlar om gemenskap i enkla former".

I år hade de även en musikscen på knytis-brunchen. Där var Anders Gimbergsson Lindh musikansvarig. Anders är tillsammans med sin sambo Hanna nyinflyttade till byn från Vilhelmina.

–Jag föreslog att vi skulle ha någon typ av livemusik på knytiset, berättar han.

Det var ett uppskattat förslag och fler bybor bjöds in att medverka med underhållning. Efter några låtar med Anders på piano dröjde det inte länge förrän andra deltagare vågade sig upp på den öppna scenen. Både unga och gamla bidrog.

Knytis-brunchen ska vara en mysig tillställning, menar Sara.

–Det blev väldigt lyckat!

Både Anders och Hanna trivs bra i Ytterån och tror liksom Sara att Knytis med både mat och underhållning är något som bidrar till gemenskapen i byn. De hoppas på fler liknande tillställningar framöver och även på att kunna inspirera andra byar till liknande samlingar.

Powered by Labrador CMS