Ylza är nu stolt fostermamma till detta fina lilla hingstföl.

Brukshästen Ylza förlorade fölet – fick fosterföl i Edsbyn

FÖLLINGE (JT) Föreningen Nordsvenska Hästen firade nyss 100 år på Wången. Men antalet nordsvenska brukshästar minskar. Varje föl är därför väldigt viktigt för denna hotade ras och det är angeläget att man avlar.

Publicerad

Det är ett viktigt arbete för rasens överlevnad som utförs av engagerade medlemmar runt om i landet. Jubileet uppmärksammades i samband med hingstpremieringen i april på Wången. På Wången var det tidigare en hingstuppfödningsanstalt för just den nordsvenska brukshästen. Från 1903 avlade man systematiskt för att få fram en stor och stark arbetshäst till militären och till skogs- och jordbruket. 

Hingstuppfödningen på Wången är dock numera nedlagd. Den nordsvenska brukshästen är en kulturhistoriskt mycket värdefull ras och räknas som en så kallad moderlandsras. Det är en av de tre inhemska hästraserna. I Jämtland Härjedalen finns ett aktivt distrikt, som arbetar engagerat för att bevara denna gamla ras. 

Det föds några föl i distriktet varje år. Två nordsvenska brukshästar finns hos distriktssköterskan Anneli Olsson i Nordvalla utanför Föllinge. En av dem är stoet Ylza, och den tvåårige sonen Wiking. Nu var Ylza dräktig igen och Anneli såg mycket fram emot ett nytt föl. Men tyvärr gick inte fölningen bra. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS