Foto: Amnesty Sápmi

Ny rapport om de många hatbrotten mot samer

KROKOM (JT) En ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att hatbrott mot samer ofta sker i en lokal kontext, och även riktas mot renar och rennäringen. - Ingen överraskning, säger Marianne Gråik.

Publicerad Senast uppdaterad

Den sker på olika ställen: i skolan, i hemmiljö, på arbetsplatser, på nätet och både mot enskilda samer och mot samer som grupp. Marianne Gråik har läst rapporten och hon förklarar: 

– De situationer som beskrivs i rapporten känner vi redan till, den utgör ingen överraskning för oss. De händer ofta. Däremot är väldigt bra att det för första gången gjorts en sammanställning av dem, så att man förstår hur omfattande de egentligen är.

Marianne Gråik är medlem i Jijnjevaerie sameby i Hotagen och hon var i tio år även dess ordförande. Hon är plenumsledamot i Sametinget, ledamot i valnämnden samt partiledare för Sámiid Riikkabellodat (Samelandspartiet). Hon bor i Vinklumpen och i Hammerdal. Hon började arbeta i renskötseln direkt efter grundskolan och har sedan studerat vidare. Hon är idag egenföretagare inom renskötsel och redovisning/bokslut/deklaration. Hon säger:

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS