Sommarens närodlade smaker kräver ny kompetens
Vartannat företag inom de gröna näringarna skulle anställa fler om de bara hittade någon som kunde utföra jobbet.
Det krävs politiska beslut för att de gröna företagen ska kunna fortsätta erbjuda närodlad mat och välskötta skogar.Är du en av alla svenskar som vill äta svensk färskpotatis och jordgubbar i sommar?
Kanske vill du också handla ett knippe lokalt odlade morötter i en gårdsbutik eller ta en promenad i en välskött skog och kanske hitta de första sommarkantarellerna?
Vajande fält, betande kor och susande skogar är en självklar del av svensk sommar för många boende i Jämtlands län.
Men bakom dessa självklarheter finns en mängd företag och deras anställda som producerar, odlar och sköter om det som vi vant oss ska finnas. Ofta är det mindre företag med färre än tio anställda, men med en nyckelroll i svensk livsmedelsproduktion och skogsskötsel – och som skapar arbetstillfällen i hela landet.
Dessa företag behöver kunna växa men hittar inte personal som kan jobba i skogen, på åkern eller sköta om djuren.
Enligt en ny undersökning från Gröna arbetsgivare skulle vartannat företag i de gröna näringarna anställa ytterligare en person om de bara hittade rätt kompetens. Störst är behovet inom skogsbruk, där sju av tio företag skulle anställa om de hittade någon som kunde ta jobbet.
Bristen på inhemsk kompetens är ett hot mot svensk matproduktion och skogsbruk.
Utan medarbetare med rätt kompetens riskerar de, ofta små, företag som föder upp djur, odlar mat och brukar skogen att få sämre lönsamhet och i värsta fall behöva göra nedskärningar eller lägga ned verksamheten.
Detta sker i ett säkerhetspolitiskt läge då produktionen snarare behöver öka.För att vi fortsatt ska ha livskraftiga skogs- och lantbruk i hela landet uppmanar vi Sveriges politiker att:
* Utbilda fler.
* Säkerställ att naturbruksgymnasiernas yrkesutbildningar inom skog, lantbruk, trädgård och djurvård har resurser för att utbilda fler och bidra till kompetensförsörjningen.
* Sänk arbetsgivaravgiften. Svenska lant- och skogsbruk är pressade efter flera år av kostnadsökningar. En lägre arbetsgivaravgift skulle göra det billigare att anställa och öka incitamenten till fortsatta investeringar.
* Skrota förslaget om höjt lönegolv för utländsk arbetskraft. Regeringens förslag om en lägsta lön på 37 100 kronor innebär drastiskt ökade lönekostnader, högt över kollektivavtalade nivåer, för skogs- och lantbrukare med flera. Ett hårt slag mot lant- och skogsbruk som redan i dag har små marginaler.
Svenska politiker måste satsa på reformer som gör det enklare – inte svårare – att skapa jobb. Bara då kan fler få skogen, ladugården och åkern som arbetsplats.
Bara då kan vi bevara det vi alla tar för givet – smaken av svensk sommar.
Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare
Emma Terander, chef för arbetsmarknad i Gröna arbetsgivare