Eva-Lena Karlsson är intendent på Nationalmuseum.
Eva-Lena Karlsson är intendent på Nationalmuseum.

Porträtt dominerar på Jamtli

ÖSTERSUND (JT) Utställningen ”Såsom i en spegel – porträtt från fem sekel” från Nationalmuseum har invigts liksom ”Blickar” ur Jamtlis egen samling.

Publicerad

Det är knappt hundra porträtt som nu visas i Nationalmuseums filial, målningar men även porträttbyster och fotografier. Tidsmässigt spänner de över perioden från Vasatid till i dag och det är ett brett spektrum ur samhället som visas tematiskt. Från kungligheter till konstnärer, idrottare och tjänstefolk. 

En påtaglig skillnad mot tidigare utställningar på Nationalmuseum Jamtli är att det lokala inslaget är ovanligt stort. Det hänger helt enkelt ganska många porträtt av personer med koppling till länet på väggarna. JT passade på att fråga landsantikvarie Olov Amelin om det var ett önskemål från Jamtlis sida? 

-Nej, inte så uttalat men det kanske är enklare när man gör en porträttutställning. Då faller det sig naturligt, tror jag, att välja ett antal porträtt med koppling hit. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS