Jämtlands län har väntat länge nog på gårdsförsäljning

Låt riksdagen hantera frågan.

Under 15 års tid har Centerpartiet arbetat för att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska bli verklighet. 

Det är en reform som skulle kunna ge vingårdar, bryggerier och destillerier en möjlighet att utveckla sina företag och sina bygder. Av den anledningen var vi också drivande för att få till den utredning om småskalig gårdsförsäljning som nu ligger på regeringens bord sedan snart två års tid. 

Förslaget i utredningen öppnar upp för att tillåta dryckesproducenter att sälja sina produkter där de tillverkas samtidigt som både monopolet och folkhälsan värnas. I utredningen konstateras att förslaget inte utgör något hot emot Systembolaget och att det inte heller kommer ha någon märkbar effekt på folkhälsan eftersom det är kopplat till en lång rad restriktioner. 

När den nya regeringen tillträdde var förväntningarna stora på att den snabbt skulle omvandla utredningen till en proposition eftersom samtliga Tidöpartier påstått sig vilja stödja Centerpartiets förslag om att införa gårdsförsäljning. Men ännu har ingenting hänt och under de senaste veckorna har det läckt ut information om att frågan nu är på väg mot ett totalt haveri. 

Enligt uppgift som framkommit i Aftonbladet så planerar den kristdemokratiske socialministern Jakob Forssmed för att helt undanta drycker över 15 procent och dessutom ställa krav på egenproduktion av spannmål eller annan råvara. 

Detta skulle direkt slå ut samtliga destillerier och den absoluta majoriteten av alla bryggerier. Kvar blir bara en spillra av det som var den ursprungliga intentionen med gårdsförsäljning. 

Många producenter är nu oroliga för att regeringen kommer lägga fram detta totalhavererade förslag. Av den anledningen erbjuder Centerpartiet istället en väg framåt genom att runda socialministern och göra upp om frågan direkt i riksdagen. 

Det är en ovanlig hantering, men fullt möjlig. Om regeringspartierna inte kan enas om ett acceptabelt förslag som innebär att gårdsförsäljning införs på riktigt så är det helt enkelt bättre att riksdagen hanterar frågan direkt. 

Gårdsförsäljningen är en sedan länge efterlängtad reform och i Jämtlands län finns det flera småskaliga dryckesproducenter som skulle kunna gynnas av att det blir verklighet. 

Genom att ge våra lokala bryggerier och destillerier möjlighet att utveckla sina verksamheter stärks den omkringliggande bygden och Jämtlands län som destination. 

Muharrem Demirok (C) 

Partiledare

Christofer Bergenblock (C) 

Ledamot i Socialutskottet 

Karin Jonsson (C) 

Distriktsordförande Centerpartiet Jämtland Härjedalen

Hanna Wagenius (C) 

Partistyrelsen, Kommunfullmäktige Östersund

Effie Kourlos (C) 

Kommunalråd Östersund, EU-kandidat. 

Jörgen Larsson (C) 

Ledamot Regionala utvecklingsnämnden, Region Jämtland Härjedalen 

 

Powered by Labrador CMS