Infrastrukturen stort problem för Jämtlands företag

Sverige har ett väl utbyggt vägnät, men det finns stora brister i underhållet och dessutom betydande geografiska skillnader. Detta är något som företagen i Jämtland är väl medvetna om.

 Underhållsskulden växer i Sverige, oavsett vilken typ av infrastruktur vi pratar om. Det eftersatta underhållet av vägar och järnvägar uppgår till 127 miljarder kronor enligt Trafikverket. Enligt Transportföretagens analys är 33 procent av de statliga vägarna i Jämtlands län i dåligt eller mycket dåligt tillstånd. 

I Svenskt Näringslivs rapport Företagens regionala utveckling uppger 88 procent av företagen i Jämtlands län att de har tillväxtambitioner. Att så många av länets företag vill växa och skapa fler arbetstillfällen är något att vara tacksam för. Men för att länets företag ska kunna växa räcker det inte med ambitioner. Det krävs också att företagen upplever att det finns rätt förutsättningar som möjliggör denna tillväxtresa.

 28 procent av företagen i Jämtlands län uppger att bristande infrastruktur utgör ett betydande tillväxthinder. Den siffran är en av de högsta i landet och kan jämföras med riksgenomsnittet på 17 procent.

 Även vår undersökning om lokalt företagsklimat bekräftar bilden. När företagen får sätta sitt betyg på infrastrukturen i Jämtlands län blir betyget 2,5. Gränsen för godtagbart är 3,0.

I princip alla företag är på något sätt beroende av ett fungerande vägnät och därför påverkar bristerna i infrastrukturen också deras tillväxtmöjligheter. Dåliga vägar leder till sämre kommunikationer, dyrare transporter och ökat slitage på fordon. Sådant påverkar viljan och förmågan att investera och växa. 

 Vägunderhåll är ungefär som tandvård – kostnaden att underhålla blir inte billigare genom att skjuta det på framtiden. För att inte den totala underhållsskulden för vägnätet ska växa ytterligare krävs det att underhållet prioriteras. 

 Regeringen har signalerat att den i högre utsträckning än tidigare vill amortera på underhållsskulden och rusta infrastrukturen. Det är mer än välkommet. Om Sverige menar allvar med att satsa på tillväxt och omställning är det helt avgörande att infrastrukturen hänger med i den utvecklingen. 

 Ola Toftegaard, Regionchef Svenskt Näringsliv i Jämtlands län

Nils Paul, Expert infrastruktur Svenskt Näringsliv

 

Powered by Labrador CMS