Renar på fjäll. Arkivbild

Sameby får böter efter renbete i Norge

HÄRJEDALEN (JT) I måndags gick tidsfristen ut för samebyn Ruvhten Sijte att avlägsna sina renar från Hedmark-området i Tröndelag.

Publicerad Senast uppdaterad

I bakgrunden finns 1972 års Renbeteskonvention som skiljer betesmarkerna åt vid gränsen mellan länderna och i samband med denna sattes även upp ett stängsel. Marcus Rensberg som är ordförande i Ruvhten Sijte uppger att samebyn som utgår från Härjedalen inte har tillräckliga betesmarker för sina renar och att de nu inte kan flytta dem från norsk sida eftersom de börjat kalva.

-Vi har ingen plats att vara på och ingen vill ta ansvar, säger Rensberg till NRK. Tidigare har han in en intervju sagt att frågan måste lösas av Sametinget och staten.

Från och med 10 maj beläggs samebyn med ett bötesbelopp om 5 000 kronor om dagen så länge de inte flyttar renare till svensk sida. När de väl kommer över gränsen till Sverige väntar sedan dryga böter om de går över privat mark.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS