Per-Ola Zackrisson på Trafikverkets Färjerederi är besviken på de som kör för fort på isvägarna. – De förstör för alla andra som kommer efter.

Isvägarna förstörs då folk kör för fort

ÅRE (JT) Isvägar är något som många är tacksamma över under vinterhalvåret. Det kortar resevägen mycket för att ta sig från Hallen/Myrviken sidan till Sunnesidan. Men med handen på hjärtat, tänker du på hur fort du kör när du är mitt på isen och det känns som en autobahn?

Publicerad

Oavsett hastighet, du har alltid en svallvåg framför dig under isen. Skillnaden på vågens storlek beror på din hastighet och även tyngd. Kör du 30 som är det du ska, är vågen liten och skadar inte isen men ju fortare du kör desto större är vågen.

JT träffar Per-Ola Zackrisson som jobbar på Trafikverkets Färjerederi. Han kan berätta om många händelser där även de som borde veta bättre pga sitt uppdrag kör för fort över isen.

– Man måste ju tänka sig för! Du har 25 cm isskorpa och 30 meter vatten under. Du har alltid en våg framför dig men desto fortare du kör desto värre blir vågen och desto värre bryter du isen, berättar Per-Ola. Egentligen borde folk vara med när vi börjar att ploga, innan trafiken. Då är det äckligt att vara framför. Står du och plogbilen far förbi rör sig isen. Då kanske folk skulle förstå varför det är begränsad hastighet.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS