Maria Holmgren visar byggplanerna.

Miljonsatsning på sportområde i Häggenås: “Fantastiskt lyft”

HÄGGENÅS (JT) Över åtta miljoner plöjs ner i en storsatsning på Tigervallens sportområde. I maj inleds arbetet. – Det kommer att bli ett fantastiskt lyft, säger Maria Holmgren, projektledare för Häggenås SK.

Publicerad Senast uppdaterad

Merparten av pengarna kommer från Allmänna Arvsfonden – sex miljoner kronor. Ett bidrag som beviljades i oktober. Utöver det har Häggenås SK själva gått in med cirka 300 000 kronor i projektet. Riksidrottsförbundet, Östersunds kommun, ICA-stiftelsen och några övriga sponsorer står för resterande del.

Utan att överdriva går det att påstå att projektet har blivit hela byns angelägenhet.

Maria Holmgren, Ida Lindman och John Book är alla engagerade i storsatsningen på Tigervallens sportområde. Lekparken här bakom kom dock till redan 2019.

– Även själva byggnationen kommer att ge otroligt mycket till bygden, eftersom vi nästan bara har lokala entreprenörer som också jobbar i arbetsgruppen. Det kommer verkligen att bli en känsla av att det är vi som bygger det här. Det blir en stolthet, säger Ida Lindman, som är ny ordförande i sportklubben.

Arbetet påbörjas i maj månad och ska vara klart senast i december.

John Book, Ida Lindman och Maria Holmgren blickar ut över den mark där en discgolfbana ska byggas.

Mycket ska byggas. Här är de största projekten:

* En tre kilometer långt elljusspår med LED-belysning som ska kunna användas året runt.

* En belyst skid- och cykellek.

* En discgolfbana i skogen med nio hål (plus två övningshål).

* En fastighet för dusch och omklädning. Kommer att rymma två större omklädningsrum med dusch och en stor bastu för upp till 20 personer. Två till tre enskilda omklädningsrum. Två till tre toaletter Kan vara öppet året om.

Där borta vid fotbollsmålen ska en ny fastighet för dusch- och omklädning byggas.

Kommer ni att hinna?

– Ja, det var en tjänsteman på Östersunds kommun som var tveksam till att vi kommer att hinna. Och att vi skulle hålla det inom en så liten grupp. Men det är väl upp till bevis nu då, säger John Book, som bland annat är bingoansvarig i föreningen.

Bilbingon i Häggenås är för övrigt den största i Sverige och lockar folk från hela landet, men även från Norge.

– Den är oerhört viktig för oss; den ekonomiska ryggraden, säger John Book.

Hur viktig skulle ni då säga att föreningen Häggenås SK är för byn?

– Skolan, affären, sportklubben och sporthallen skulle jag säga är ett viktigt kitt i byn. Det är nog tacksamt för kommunen att sportklubben finns. Vi blir lite av deras förlängda arm i den här delen av kommunen, och vi förser bland annat skolan med skidspår, säger John Book.

Maria Holmgren fyller i.

Fotbollsplanen kom till på 60-talet. Mellan 1978 och 1980 huserade damlaget i den högsta divisionen.

– Sportklubben har i alla tider försökt att utveckla den här delen av kommunen. Östersunds kommun äger inga anläggningar förutom hockeyplanen och den har vi driftat sen 70-talet. Om inte sportklubben hade funnits så är det troliga scenariot att det inte hade funnits så mycket här. För det är inte troligt att Östersunds kommun hade gjort så stora satsningar. Sporthallen hade aldrig funnits till exempel, säger hon.

Häggenås SK är också en anrik förening och bildades redan 1932. På den tiden var Häggenås egen kommun och förblev så fram till 1963.

– Första fotbollsplanen kom till här på andra sidan vägen 1933. Föreningen och politikerna var dock inte överens. Om man tittar i protokollen så tyckte man att det här med idrott bara var något larv. Vi betalade då ett ganska dyrt arrende som kommunen sa att de skulle betala tillbaka om föreningen blev bestående.

Det betalades aldrig tillbaka?

– Nej, och jag vet inte om vi ska vända oss till Östersund nu då, skrattar Maria.

Klart är i alla fall att sportklubben blev bestående, och att den än idag fortsätter att vara en mycket stor del av livet för många i bygden.

Powered by Labrador CMS