Arna Laula i sampspråk med konstnärskollegan Folke Fjällström.

Gaaltije i rymligare lokaler - “Det här är början till ett samiskt centrum i Östersund”

ÖSTERSUND (JT) Under lördagen invigdes Gaaltije i sina ombyggda lokaler med ingång från trädgården. Det innebär större utställningsrum och butik, med möjlighet för möten och kunskapsutbyten. Verksamhetschefen Jerker Bexelius ser det som början på ett samiskt museum och skissar i tankarna på hur det i Östersund är på väg att bildas ett samiskt centrum.

Publicerad Senast uppdaterad

Tidigare har Gaaltije hållit till på entrévåningen i byggnaden på Köpmangatan som från början var avsedd som tullkammare. Nu har de båda våningarna till sitt förfogande och dessa har nu anpassats till att bli rymliga utställningsrum samt en butik, med entré från trädgården.

Under lördagen invigdes de nya lokalerna med en utställning av samiska föremål och skulpturala objekt av Folke Fjällström. Dessutom var det vernissage för en konstutställning av Tomas och Arna Laula, som tillsammans med dramatiserade episoder av Cecilia Rödström Lindberg skildrar en tragisk händelseutveckling från Tomas barndom.

Det handlar om när Umeälven dämdes upp för kraftverksbygge och familjens hem hamnade under vatten. Gaaltijes verksamhetschef Jerker Bexelius visar runt och beskriver det som början på ett museum. Ännu återstår mycket att göra vad gäller hantering och insamling av föremål, pedagogiska insatser och övriga sysslor som kräver speciell personal. Nu finns lokaler samt kunskaper och ett visst samarbete med Jamtli som han hoppas kunna bygga vidare på.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS