Inledande skytteutbildning ingick. Foto: Försvarsmakten

Lovordade instruktörer från hemvärnet utbildade ukrainska soldater

LÄNET (JT) En ny omgång instruktörer har återvänt till Jämtland efter att ha utbildat ukrainska soldater i England. De är en del av det brittiska multinationella Project Interflex.

Publicerad

Hemvärnet är vana vid att utbilda soldater som inte har någon större vare sig utbildning för eller erfarenhet av strid. Detta angavs också som en fördel när det gjordes klart att instruktörer från det svenska Hemvärnet skulle utbilda sådana soldater från krigets Ukraina. Detta har genomförts inom ramen för det brittiska initiativet Project Interflex där instruktörer från flera länder utbildat dem till soldater på hemlig ort i England. 

Från Jämtland har instruktörer från det lokala Hemvärnet deltagit och en kontingent huvudsakligen från norra Sverige har haft major Anders Sundin till kompanichef, en person som många känner igen som chef för Fältjägarbataljonen. 

Under tisdagen återvände den senaste omgången instruktörer till länet efter en sju veckor lång insats, vari ingick att under fem veckor i praktiken utbilda nya soldater. Det blev en samlad träff inför media med ställföreträdande rikshemvärnschefen, brigadgeneral Mattias Ardin, samt chefen för Norra militärregionen, överste Lars Karlsson, samt kompanichefen Anders Sundin och två instruktörer vars identitet är hemlig. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS