LEDARE

Första maj – en påminnelse om hur vårt land byggdes upp

Och fortfarande finns klyftorna kvar i samhället.



Dagen efter den första maj tänker jag inte fördjupa mig allt för mycket i de bestående klyftorna i samhället. Kan bara konstatera att några få i vårt land äger mer än de flesta andra sammantaget.

Ska inte gå in i hur vi lyckats skapa ghetton med utanförskap och kriminalitet.

Inte heller om hur SVT när de ska försöka tackla ämnet invandring och segregerat boende gör en TV-serie om en invandrad familj som får ohyggligt mycket pengar och då flyttar till Östermalm.

Och de kulturkrockar det för med sig.

Antar det var för jobbigt att ta tuben till Rinkeby. Närmare till Östermalm från journalistghettot på Söder.

Nej, idag ska jag analysera Sverige utifrån Dagens Industris vinprovningssidor i de två senaste lördagsnumren.

Vi har tidningen på redaktionen och det är med förtjusning jag läser DI weekend!

Att läsa är ofta att öppna porten till en helt annan värld och här är det verkligen det som sker!

Ett franskt rödvin för 149 kr rekommenderas till älgkalops och rödbetor.

Helt ok för många inte minst i vårt län.

Sedan kommer ett spanskt vin för 181 kr som föreslås till hembakade pizza med lammfärs, rosmarin, potatis och crème fraiche. Är väl också en ok kombination.

Men sedan börjar svängarna tas ut.

Och nu ska vi komma ihåg att vi befinner oss i en period där äggen kostar 4-5 kr styck.

Paprikan uppemot hundra kronor kilot och matkassen blivit mycket dyrare och oerhört lättare.

Till ett vitt franskt vin för 229 kr föreslås grillade pilgrimsmusslor med basilikasmör och citron!

Till ett rött franskt vin för 189 kr hemgjord paj på kokt värphöna!!!?

Ett sydafrikanskt rödvin för 208 kr passar utmärkt till grillad ankkorv med puylinser och stuvad savojkål.

Om man tycker det hela är småsnålt så varför inte satsa på ett franskt rödvin för 569 kr?

Där jag citerar¨Ett vin att korka upp till grillat ankbröst med skogssvamp.¨

Men känns plånboken tunn, varför inte ett argentinskt rödvin för 181 kr till vilket man med fördel äter kalvlever anglais med potatispure, lökconfit, rödvinsås och rökt grissida.

Eftersom vi har det förnämliga statliga Systembolaget är det inga problem att hitta de föreslagna vinerna.

Men när börjar våra lokala handlare täcka efterfrågan på kokt värphöna, ankkorv, ankbröst eller rökt grissida??

Aldrig har klassklyftorna varit tydligare än i DI:s vinspalt.

Eller för den delen det Stockholmska navelskådandet. För dom här recepten behöver man rimligen ha Östermalms saluhall inom taxiavstånd!

Powered by Labrador CMS