Bidraget från klass BA3 vid Hjalmar Strömerskolan kallat Sommarstugan. Foto: Naturskyddsföreningen
Bidraget från klass BA3 vid Hjalmar Strömerskolan kallat Sommarstugan. Foto: Naturskyddsföreningen

Strömsundselever till SM-final i fågelholkstävling

STRÖMSUND (JT) En gymnasieklass finns bland de 15 finalisterna i Naturskyddsföreningens årligen återkommande tävling SM i fågelholk.

Det är klass BA3 vid Hjalmar Strömserskolan som på detta sätt utmärkt sig, med ett bidrag kallat Sommarstuga. Tävlingen anordnas för 15:e året i rad och 450 holkar från 56 skolor i hela Sverige hade i år skickats in.

Bakgrunden till tävlingen är att det moderna skogsbruket tar bort stora delar av den skogstyp som många fåglar är beroende av för att bygga sina bon själva, med de beståndsdelar av lövskog, äldre träd och död ved som finns där. Till de arter som utpekas som i behov av hjälp hör de rödlistade svartvit flugsnappare, stare och tornseglare.

Juryn har i år bestått av två representanter för Naturskyddsföreningen, en lärare i NO och slöjd samt tv-personligheten Mark Levengood. De har tagit hänsyn till holkarnas funktion och utseende. De måste uppfylla vissa kriterier vad gäller storlek och material samt vara utformade så att fåglarna kan bo där, men viktiga kriterier är även humor och kreativitet.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS