Vid bölder och liknande i klöven, använder Elin en hovkniv.

Klövvårdaren Elin har funnit sitt drömyrke

HÄLLÄNGE (JT) Offerdalstjejen Elin Engelin har utbildat sig till klövvårdare. I våras gick hon ut Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, där landets första och enda längre klövvårdarutbildning finns.

Publicerad

Klövvårdare var tidigare ett mansdominerat yrke men allt fler tjejer söker sig idag till utbildningen i Skara. Den är ettårig. Utbildningen startades nämligen 2011 för att lösa den brist på klövvårdare som fanns vid den tiden.

Elins klass bestod av sju elever, varav fyra var tjejer. Hon är fortfarande kvar i Skaraborgstrakten och arbetar nu för att bli certifierad: Det var en rolig skoltid och min certifiering får jag i december, om allt går väl.

Hon blir då en av de omkring 70 utbildade klövvårdare som finns i Sverige idag. Planen är att vara verksam i och utanför Jämtland som egen företagare. I länet finns idag en handfull klövvårdare.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS