Maria Lundvall är länsveterinär på Länsstyrelsen i Jämtlands län. Foto: Pressbild

Höga halter av miljögift från brandskum i djur på Frösön

ÖSTERSUND (JT) Enligt en unik och färsk studie från SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) är det mycket höga halter av PFAS i skogssork på Frösön. Även rådjurskött har testats, men där låg det under EU:s gränsvärden.

Publicerad

Studien är den första i sitt slag i Sverige. Mätningar har gjorts på Bynäset på Frösön, eftersom Försvarsmakten använde sig av brandskum som innehöll PFAS under en lång tid i området. Det finns många rådjur och sorkar i området, och det föll sig naturligt att testa halterna på djur som rör sig naturligt på Bynäset. 

Maria Lundvall är länsveterinär på Länsstyrelsen i Jämtlands län, och hon förklarar hur det fungerar om man skulle få i sig PFAS-förorenat kött.

–Om man ska ta ett exempel så behöver man äta större mängder under en längre tid för att det ska vara skadligt att äta rådjurskött. Rådjuren rör sig ju över en större yta, och blir därför inte lika exponerade av PFAS som sorkarna som lever på en mindre yta. På sorkarna däremot hade man sett höga världen av PFAS, säger Maria.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS