Förutsättningarna kan ändras snabbt i fjällen. Att hålla sig uppdaterad och vara försiktig kan rädda liv.

Larm om lavin i Bydalen

BYDALEN (JT) Under onsdagen före nyår gick larmet om en lavin nära skidsystemet i Bydalen. Då skidspår fanns i området var oron att folk funnits i området när lavinen gick.

Publicerad

Det var fullt pådrag med Fjällräddare med lavinhundar och även Räddningstjänsten i Hallen och Järpen. Lavinen var runt 50 gånger 30 meter stor och med ett snödjup på runt en meter. Efter några timmar meddelades att insatsen var avklarad och avslutad och ingen person funnits som dragits med i massorna.

– Lavinfaran är helt väderberoende, när det kommer snö och blåser är den störst. Vi brukar ha de första tillbuden under jul- och nyårshelgen. Detta berättade Rickard Svedjesten, VD Bydalen och ordförande i Svenska Fjällräddare tidigare för JT. Något som alltså visade sig korrekt nu.

Varje år går det många laviner, några utlösta av skidåkare och skoterförare. Fjällräddningen gör flera utryckningar och tyvärr är inte utgången alltid god. Rekommendationerna är att vara uppmärksamma på var de nya drevsnöflaken har lagt sig, Undvika terräng brantare än 30 grader och se till att ha extra stora marginaler under eller i närheten av branta sluttningar då lavinerna kan bli stora och nå långt ut från sluttningen.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS