Mykhaylo Morozov (till höger) och hans fru Yana Morozova (i mitten) har rest till Bräcke från Östersund för att lära sig svenska. Till vänster ser vi deras vän Katya, som också har flytt kriget i Ukraina.
Mykhaylo Morozov (till höger) och hans fru Yana Morozova (i mitten) har rest till Bräcke från Östersund för att lära sig svenska. Till vänster ser vi deras vän Katya, som också har flytt kriget i Ukraina.

Reser från hela länet för att lära sig svenska i Bräcke

BRÄCKE (JT) Ukrainska flyktingar kommer från hela länet för att lära sig svenska i Bräcke. Detta efter ett initiativ av ABF.
– Språket är ett måste för att få jobb, säger ingenjören Mykhaylo Morozov.

Publicerad

Många ukrainska flyktingar är välutbildade och vill snabbt lära sig svenska för att kunna börja jobba. Problemet är att de enligt massflyktsdirektivet inte har rätt till svenska för invandrare (SFI).

I Bräcke har ett initiativ från ABF och ombudsmannen Kristina Wåger hittat en lösning på problemet. De har helt enkelt tagit saken i egna händer.

Just nu pågår undervisning varje onsdag under ledning av Elvida Kostuchenko, som sedan några år tillbaka bor i Bräcke kommun och som har lärt sig svenska.

Hon har anställts som lärare av ABF.

– Just nu har vi två familjer från Bräcke och två från Gällö. Men också en familj från Fränsta och en familj från Östersund. Alla kommer hit för att lära sig svenska, berättar hon.

Elvida Kostuchenko hjälper ukrainska flyktingar att lära sig svenska.
Elvida Kostuchenko hjälper ukrainska flyktingar att lära sig svenska.

Elvida har fokuserat på att lära ut en svenska som skulle vara användbar i yrkeslivet.

– Alla säger att de vill och kan jobba men att det inte går för att de inte kan prata svenska. Det måste vi lösa. Jag har kvar mina böcker från SFI som vi använder men jag har gjort ett eget program. Vi bygger meningar och ser till att de får lära sig svenska språkregler, säger hon.

Mykhaylo Morozov (40) och hans fru Yana Morozova (27) har den här onsdagen åkt hela vägen från Östersund för att vara med på lektionen.

Båda två är mycket välutbildade. Mykhaylo är ingenjör och har jobbat åt Siemens.

– Jag kom till Sverige för en vecka sedan efter att mitt kontrakt avslutats. Det känns jätteskönt, säger han efter att ha återförenats med fru och dotter.

Frun Yana är utbildad apotekare och kom till Sverige i slutet av maj.

– Det är klart att vi har en önskan om att återvända till hemlandet. Men om möjligheten öppnar sig så kan vi tänka oss att stanna i Sverige. Fast många migranter har kommit till EU sista åren så folk kanske har blivit trötta på det, undrar Mykhaylo.

Han beskriver det som ett hårt liv för att nå framgång i Ukraina. Den drivkraften vill han nu använda i Sverige.

– Siemens var en bra arbetsgivare. Jag jobbade hårt och ibland kunde jag inte träffa min familj på ett halvår. Men jag tjänade pengar som kunde hjälpa vår familj.

De letar efter en apotekare här i Bräcke vet jag.

– Haha, ja vi har hört det. Men först måste vi lära oss språket, säger Yana.

Powered by Labrador CMS