Geologiskt utflyktsmål i Ragunda med på internationell topplista

RAGUNDA (JT) När Ragundasjön tömdes för över 200 år sedan skapades sediment som ger värdefull kunskap om geologisk vetenskap och världens utveckling. Nu har den som enda plats i Sverige tagits med på en lista över de 100 mest värdefulla geologiska arven av International Union of Geological Sciences.

Publicerad

I området har under den närmaste tiden flera geologer arbetat inför öppnandet av Geopark Ragunda sommaren 2023. De lätt åtkomliga sedimentlagren eller lervarven har gjort området speciellt lämpligt för undersökningar.

Under början av 1900-talet var den berömde geologen Gerhard De Geer sysselsatt här med att beräkna tiden för senaste istidens slut, något som fått avgörande betydelse för den geologiska vetenskapens metod för att mäta tid. Med öppnandet av geoparken ska en bild av De Geer samt informationsskyltar sättas upp.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS