Hackås Föreningshus var fullt med glada människor som ville fira Bergs 50 år ett år för sent.

Storslagen 50-årsfest i Berg

HACKÅS (JT) I veckan gick äntligen den inplanerade festen Berg Framåt av stapeln. Evenemanget som skulle varit 2021 då kommunen firade 50 år har tidigare ställts in p g a pandemin. Ett storslaget evenemang där 180 gäster bjöds på mat och fick veta vad kommunens orter har på gång.

Publicerad Senast uppdaterad

De inbjudna var från alla olika delar i kommunen.

– Det har varit en fördelning inom kommunen, berättade Therese Kärngård, kommunalråd. Bland kommunens medarbetare har det lottats. Näringslivskontoret har bjudit in näringslivet. Föreningslivet är inbjudet. Ungdomssamordnaren har bjudit in ungdomar. Bland förtroendevalda bestämde vi att 50% av platserna i fullmäktige fick närvara.

Totalt blev det alltså 180 gäster som samlades i Hackås Föreningshus på måndagseftermiddagen.

Kulturpriset gick till för 2021 gick till Jöns Larsson och kulturstipendiatet till Linda Ros Gudnadotter

Efter att delar av kommunstyrelsen hälsat välkommen var det dags för dagens föreläsare.Jesper Ek som höll en inspirerande föreläsning om hur man lyckas nå framgång med engagemang.

P g a pandemin så delades Kulturpriset 2021 först nu och det delades ut till Jöns Larsson. Kulturstipendiat var Linda Ros Gudnadotter.

Därefter följde en kavalkad av presentationer från de olika orterna i kommunen. Bland annat Storsjö/Ljungdalen, Glen, Klövsjö, Persåsen och Rätan/Handsjön berättade om allt positivt som händer i deras bygder. Inspirerande och upplyftande för alla som lyssnade. Som exempel berättade Evelina Solsten om sitt liv och arbete i rennäringen i Glen. En ung kvinna som bestämt sig för att stanna i bygden och få större förståelse för samer genom att vara aktiv på sociala medier.

Therese Kärngård, Bo Karlsson, Daniel Danielsson från kommunstyrelsen och kommundirektör Ralf Westlund hälsade alla välkomna och berättade lite om vad som händer i kommunen.

Därefter äntrade Lina Byström scenen och berättade om planerade bostadsbyggen i bland annat Myrviken och Klövsjö. Hon berättade även om projektet med att få fler tomter för permanent boende genom att erbjuda markägare som kan upplåta 1-4 tomter få gratis hjälp av kommunen med allt förarbete innan bygglov.

På detta sätt har kommunen fått fram runt 60 nya tomter. Utbildningschef Anneli Olofsson berättade om projekt
eringen som pågår för nya förskolor i Klövsjö och Myrviken. Bygderna har vuxit och fler platser behövs.

Bland de inbjudna fanns även flera ungdomar som fick berätta om EPA Book Club som startats för att engagera ungdomar att läsa mer. Ett annorlunda tänk har varit positivt för ungdomarnas engagemang.

Jesper Ek höll en inspirerande föreläsning hur man få andra engagerade i företag, föreningar och även på hemmaplan.

Även näringslivet fick berätta mer om vad som sker, bland annat berättade Jan Holmgren, ICA Myrviken om dygnet runt öppet och hur det påverkat orten. Även Kurt Jonsson, ICA Svenstavik fick möjlighet att berätta om sina planer och även vad mer som sker på orten såsom det planerade trygghetsboendet som kommer att förändra en hel del i centrum.

Många positiva röster från de närvarande föreningarna och näringslivet hördes om att Bergs kommun är en bra kommun att verka i då det finns en öppen kommunikation.

Maten som bjöds på kom från Klövsjöföretag och dagen avslutades med en uppskattad fikabuffé från Fjällkonditoriet. Humöret var på topp och trots att evenemanget var på 5 timmar var det ingen som såg trött ut på slutet. Alla verkade tvärtom bege sig hemåt med stärkta visioner om en framtid i Bergs kommun.

Powered by Labrador CMS