Jerngängsmedlemmen Sven-Erik Freskgård från Östnor konstaterar att motorn går rytmiskt och utan missljud.

Jerngänget dunkar på

HACKÅS (JT) Jerngänget, en samling gentlemän i Hackås, som med lika andel kompetens och trivsel tillsammans renoverar allsköns tekniska underverk från anno ”dazumal”, har presenterat ännu ett toppenjobb. Den här gången är det en mäktig råoljemotor, tillverkad av AB Sandbäckens Verkstäder i Katrineholm, som återuppstått efter mer än 50 års inaktivitet.

Publicerad Senast uppdaterad

En person som blev extra glad åt att åter se och framförallt höra motorns lugna rytmiska tuffande i lågvarvsregistret är Håkan Jakobsson från Brunflo. 

– Ja, Jerngänget har gjort ett fantastiskt jobb som fått igång den. Den här tunga motorn fraktade min farfar med stor möda till byn Djupsjön som då låg i väglöst land mitt mellan Kall och Offerdal. Där drev den under många år ett sågverk. Men i början av 1970-talet tystnade sågklingan för gott, motorn lämnades åt sitt öde och hela sågverket rasade till slut ihop.

– Men till all lycka stod motorn under ett tak som ännu inte rasat. Och det hade räddat motorn från total förödelse, förklarar Rune Eliasson, en av entusiasterna i Jerngänget som tillsammans, sedan motorn hämtades i fjol höst, lagt ner åtskilliga timmar under vintern för att få den att fungera.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS