Emma med en av de huskyvalpar som finns på gården. Sambon Roger tävlar med framgång i drag. 'På Draghunds-VM i Östersunds i år tog han en bronsmedalj'.
Emma med en av de huskyvalpar som finns på gården. Sambon Roger tävlar med framgång i drag. "På Draghunds-VM i Östersunds i år tog han en bronsmedalj".

Emma öppnar veterinärklinik i Kövra

KÖVRA (JT) Som smådjursägare i Jämtland är det ofta långt att köra för det enklaste veterinärbesök. I ett område där ingen veterinär finns blir det nu ändring när Emma Johansson öppnar klinik i Kövra.

Publicerad

Den lilla kliniken kommer att öppnas hemma på gården. Här bor Emma med sambon Roger och två barn, 7 och 5 år gamla. Här finns även två hästar, en nordsvensk brukshäst och en Shetlands ponny samt tolv Siberian Huskies. Familjen köpte gården i Kövra för tre år sedan. Även förre ägaren var veterinär.

– Jag gick på ett travgymnasium och då var det travhästar här, så jag gjorde lite praktik här. Jag började vara här ibland och hjälpa till att träna deras travhästar när jag var hemma på lov. Det blev även några lopp, berättar Emma när JT hälsar på.

Emma Johansson välkomnar smådjursägare till sin veterinärklinik i Kövra som öppnas i januari.
Emma Johansson välkomnar smådjursägare till sin veterinärklinik i Kövra som öppnas i januari.

När förra familjen började fundera på att flytta till Frankrike hörde de av sig till Emma.

– Jag hade ett år kvar på veterinärutbildningen när hon frågade om jag ville köpa gården. Vi hade precis börjat fundera på att flytta uppåt när jag var klar, tittat runt en del men det var svårt att hitta något som passade oss med hästarna och hundarna.

Sagt och gjort, Emma och Roger köpte gården och flyttade upp.

– Jag hade ett halvår kvar av utbildningen, då är det examensarbete, det kunde jag skriva klart häruppe. Barnen fick förskola och jag började jobba inne i stan på djursjukhuset.

Tanken fanns hela tiden att Emma skulle jobba hemma på gården.

– Första sommaren som nyutexaminerad får man inte jobba själv utan måste ha en arbetsgivare eftersom man inte har en riktigt legitimation än. Sedan blev det att jag blev kvar därinne men drog i gång lite eget på häst. Jag kunde inte ha smådjur så länge jag jobbade inne i stan. Det skulle ha blivit konkurrerande verksamhet.

Sista året har Emma varit klinikchef på Ejra inne i stan, som har samma ägare som djursjukhuset.

– Det här har hela tiden funnits i planen men jag kände att det var ett perfekt tillfälle att få prova på som klinikchef. Jag är glad att jag fått göra det men nu kände jag att jag vill köra hemma. Åt det här hållet finns det inte så många veterinärer. Det är distriktsveterinärerna i Brunflo och i princip Hede. Det är mycket djur i området. Det är tur att vi har dygnet runt öppet djursjukhus så nära som i Östersund, annars hade det varit jättelångt.

Emma har i dagarna gjort sin sista tjänstgöring på djursjukhuset. Nu blir det full satsning på veterinärkliniken hemma på gården.

– Jag tar lite jullov först och drar i gång den 10 januari.

På gården finns egna hästar, en nordsvensk och en shettis.
På gården finns egna hästar, en nordsvensk och en shettis.

Små kliniker behövs för att avlasta de stora inne i Östersund. Emma kan till exempel sköta vaccinering id-märkning, sårbehandling och kastrering av hankatter. Sådant som inte kräver samma utrustning som finns på en större klinik.

– Jag kommer att kunna göra hälsokontroller och olika typer av utredningar. Prover kan jag skicka till andra lab. Om det behövs kan jag sedan remittera till djursjukhuset.

Hur mycket häst visa smådjur det blir är svårt för Emma att säga.

– Som det ser ut nu har jag en fullbokad dag i veckan med hästar och ibland har jag även tagit några besök efter att jag jobbat i stan. Jag vill ju behålla de kunder som jag har. Det skulle inte varit hållbart i längden så jag kände att jag måste välja vad jag vill fortsätta med.

Glädjande för alla häst och smådjursägare blev beslutet alltså att öppna eget i Kövra.

– Att slippa resa till stan varje dag, få mer tid hemma och bestämma över min egen tid. Vill jag ha en kortare dag så kan jag ta det.

Emma tror att det blir många hundar som kommer men även katter efter januari.

– Det kommer en ny lag att katter måste id-märkas och registreras på Jordbruksverket. Jag har redan förfrågningar.

Powered by Labrador CMS